Združenje protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper

Associazione antifascisti, combattenti per i valori della LLN e veterani di Capodistria

 

 

Spletni bilten Združenja

 Vstala Primorska

DOMOV        O NAS          VEDNO AKTUALNO        DOSJE        SPOMENIKI        PUBLIKACIJE        VČLANI SE        ISTRSKI ODRED        SPLETNI DNEVNIK        FACEBOOK        POVEZAVE        OSVOBODITEV SLOVENSKEGA PRIMORJA        KOLEDAR PRIREDITEV        PRVI UPORI PROTI FAŠIZMU        IZROČILO TIGRA        PRIMORSKA        FOJBA LAŽI        IN-MEMORIAM

 

 

V spomin na partizansko učiteljico Majdo Magajna

Majda Magajna se je rodila 30. 4. 1924 v Ocizli pri Kozini kot tretja od petih otrok v zavedni slovenski družini Korošec, ki ji je veliko pomenila vse življenje in v kateri so vladali toplina, medsebojno razumevanje in naklonjenost, pa tudi ljubezen do slovenskega jezika in petja. V mladosti, ko je pomagala pri delu v vinogradu in na paši, je spoznala, da razumevanje in podpora nista pomembni le za ljudi, pač pa, da tudi živali in rastline potrebujejo posebno skrb in ljubezen.

Starši so Majdo vzpodbujali in podpirali tudi pri učenju. Osnovno šolo je obiskovala v rodni Ocizli, srednjo trgovsko šolo pa v Trstu. V tem obdobju, ko se je šolala pod italijansko oblastjo, je na vsakodnevni vožnji z vlakom opazovala težko življenje žena, ki so nosile v Trst prodajati mleko in pridelke, spoznala pa je tudi fašistično nasilje. V domači hiši je pomagala očetu-zborovodji, ki je pod pretvezo vaj cerkvenega petja, v resnici vodil vaje zborovskega petja v slovenščini. V tej vasi nad Trstom je bilo živo tudi Tigrovsko gibanje.

Med vojno je bila Majda partizanska učiteljica na Beki; doživela je tudi burne dogodke ob požigu te vasi maja leta 1944. V partizanski šoli je otroke poučevala v slovenščini, čeprav se je sama šolala v italijanskih šolah. Lepe slovenske besede se je še najbolj naučila skozi pesmi, ki jih je poučeval njen oče, ob tem pa tudi previdnega obvarovanja otrok in vse vasi pred krutostjo fašizma česar so se tu že dvajset let pred vojno učili ob skrivnem petju slovenskih pesmi.

Takoj po vojni se je Majda zaposlila na Hrpeljah in sodelovala pri obnovi v vojni razrušenih domov in poslopij. Tam je spoznala svojega bodočega moža Branka. Skupaj sta se preselila najprej v Sežano in nato v Koper. V zakonu so se jima rodili trije otroci, Lidija, Irena in Zlatan, ki se jim je razdajala na vse načine, pa še možu pomagala pri nadaljevanju študija na Ekonomski fakulteti. Majda je poslanstvo svojega partizanske ga učiteljstva in nato gradnje nove družbe prenašala na vse okrog sebe sploh na svoje otroke, ki so se na zahtevnih strokovnih nivojih zapisali arhitekturi in šolstvu. Veliko tega tovariškega duha in ljubezni so spoznali in cenili tudi številni otroci v zgodnjem predšolskem obdobju, ki jih je varovala na domu. Karmen, Sandrica, Borut in mnogi drugi so jo spoznali kot teto Majdo in kot teto Majdo so jo poznali in srečevali še kot odrasli, tudi danes že starejši prebivalci tistega dela Semedele okrog Jenkove 5.

Živela je zato da je razdajala ljubezen, seveda največjo do svojih štirih vnukov, Adrijana, Timoteja, Andraža in Klemna, ki so kot otroci, mladostniki in tudi kot mladi odrasli radi prihajali k njej in možu Branku. Trav tako je z veliko ljubeznijo skrbela za cvetlični vrt pred hišo, veselila se je prav vsakega cveta in za vsako rastlino je vedela, kdaj, kje in od koga jo je dobila. To ljubezen so ji vračali tudi stanovalci Jenkove 5 - Cvetka, Vojko, Alja, ki so jo z nesebično pomočjo vračali v teh njenih ostarelih letih v katerih se je zelo trudila ohranjati svojo samostojnost in vključenost v družbo. Lidija, Zlatan, vnuk Timotej in drugi so ji vedno stali ob strani ter ji pomagali, tako da je konec svojih dni lahko dočakala na svojem ljubljenem domu. Njeno začetno delo partizanske učiteljice in obnove porušenih domov so njeni otroci, na svoj način, nadaljevali kot strokovnjaki za učenje in gradnjo. A njene skrbno negovane rožice so vendarle počasi uvele, kot da hočejo prav njeno ljubezen. Majda je odšla s prihodom novega mladega leta. Pogrešamo jo. Žalost ob tem zmoremo ljudje, ko se naslonimo drug na drugega, sčasoma preseči. Počasi bodo tudi rože našle moč in zacvetele.

 

Tanja Bečan

 

Slovo od Emila Hrvatina

 

 

Odšel je naš član, partizan in tovariš EMIL HRVATIN.

Emil se je rodil 16. junija 1927 v Šmarjah pri Kopru mami Antoniji in očetu Jožetu. Preživljali so se z delom na kmetiji in kot otrok je spoznal fašistično nasilje. Ob začetku druge svetovne vojne ni imel dilem za katero stran se bo odločil.

Še pred razpadom italijanskega fašizma se je vključil v narodno osvobodilno gibanje v Šmarjah in že kot 16 letnik sodeloval pri ustanavljanju in delovanju krajevnih organizacij OF in to na širšem območju Šmarij. Pri delu je bil vesten in ker je  poznal ljudi, so ga zadolžili, da je organiziral skupine ljudi in jih pošiljal na vojno območje VII. Korpusa, kje so bili razporejeni v razne partizanske enote na Notranjskem, Dolenjskem in Suhi krajini.

Po dogovoru z domačimi organizacijami v sklopu OF, je tudi sam izbral to pot. Po izobraževanju v Črnomlju in Malih Laščah je bil razporejen v IV. SNOUB Matije Gubca, kje je bil do konca vojne.

Po demobilizaciji se je vključil v delo Okrajnega odbora ZK Koper kot inštruktor pri ustanavljanju kmetijsko obdelovalnih zadrug. Po razpustitvi teh, je bil v Okrajnem ljudskem odboru zadolžen za ustanavljanje prvih Združenj zveze borcev. Na ustanovnem kongresu je bil delegat s tega območja (STO). Od tedaj je tudi naš član. Bil je član Odbora ZB Koper in dolgoletni predsednik KO ZB Šmarje, dolgo let pa tudi  podpredsednik pododbora Gubčeve brigade za Južno Primorsko in Trst.

Zaposlen je bil  na Zavodu za socialno zavarovanje, kjer je dokončal srednjo šolo in se zaposlil kot raziskovalec tržišča v Mehanotehniki v Izoli. Nato je odšel kot vodja predstavništva Metalprometa Rijeka v Ljubljano, kjer je bil do upokojitve. Vrnil se je z družino v Šmarje, kjer je nadaljeval delo v družbeno političnih organizacijah.

Za svoje delo je bil odlikovan z ODLIKOVANJEM ZA HRABROST IN ZASLUGE ZA NAROD, priznanje upokojenske organizacije Južne Primorske. Ponosen je bil tudi na Zlato plaketo za življenjsko delo ZZB Slovenije leta 2010.

Izražam sožalje v lastnem imenu in imenu Združenja vsem sorodnikom. Tov. Emil hvala in naj ti bo lahka domača, Istrska zemlja.

Pogreb bo v Šmarjah v ponedeljek, 16.1.2023 ob 12.00

 

 

Zapustil nas je borec Libero Škrlj

 

Teden dni po svojem 97. rojstnem dnevu se je za vedno poslovil Libero Škrlj, partizan, borec 3. prekomorske brigade, nosilec ordena za vojne zasluge s srebrnimi meči in reda republike z bronastim vencem. Poslovil se je pokončen, pošten in skromen človek, ki je bil do konca ponosen na svojo prehojeno življenjsko pot.

Rodil se je 27. decembra leta 1925 v Sv. Antonu v revno kmečko družino, očetu Ivanu s Tinjana in mami Urši iz Gregoričev. Otroštvo je preživel pod fašističnim režimom v italijanski šoli, kjer so jim prepovedali uporabo maternega jezika oziroma jih ob vsaki izrečeni slovenski besedi ostro kaznovali. Po končani osnovni šoli ni bilo za slovenskega kmečkega fanta zaradi političnih, narodnostnih in socialnih razlogov nobene možnosti nadaljnjega šolanja, da mu ni preostalo drugega kot ostati doma in pomagati očetu na njivi in pri živini.

Prelom v njegovem življenju se je zgodil 8. marca leta 1943, pri 17. letih, ko so na pustni ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah v hišo prišli karabinjerji in fašisti ter ga na silo odpeljali. Najprej v Trst, nato pa v živinskih vagonih, brez vode in hrane, do Aquile v pokrajini Abruzzo, čez dva meseca v Avezzano pri Rimu, po padcu fašističnega režima v Italiji pa v Kalabrijo, v Amendolaro pri morju. Zavezniki so prodirali, po kapitulaciji Italije pa so po skupinah zbežali v noč, vzdolž železniške proge prot Bariju so tavali nekaj tednov, nato stopili na potniški vlak, kjer so jih aretirali. Zbolel je za malarijo, po okrevanju pa so ga vključili v enoto v bližini Taranta, kjer so ga skupaj z Italijani in Slovenci pripravljali na boj in pomoč zaveznikom v Monte Cassinu. Odhod je bil že določen, a pet Slovencev, med njimi Libero, je pobegnilo in se napotilo v Bari, kjer je bilo zbirališče za slovenske in hrvaške fante, ki so si želeli v jugoslovanske partizanske enote. Tokrat so bili previdni, se izogibali prometnic in železnic in se 22. januarja leta 1944 v Bariju javili partizanski komandi. Sprejem je bil nadvse radosten, že isto noč so jih odpeljali v Gravino v zbirni logor partizanske vojske. Oblečeni v angleške uniforme z rdečo zvezdo na kapi so spoznali tovarištvo in preveval jih je občutek, da so stopili v neko novo, lepše življenje. Ker je imel Libero kar nekaj vojaških izkušenj, so ga postavili za komandirja desetine, nato pa je bil vseskozi vodja manjših bojnih enot, od jurišnega voda do mladinskega delegata SKOJ-a. Njegova 3. prekomorska brigada se je dokončno formirala v taborišču Carbonara pri Bariju, 10. marca 1944 pa so z ladjo Ljubljana odpluli proti Visu, edinem večjem otoku, ki ga nemška vojska še ni zasedla. Prihod na Vis je bil pomemben dogodek, saj so končno spet stopili na domača tla. Kot borec tretjega bataljona je Libero izvajal desantne bojne akcije na sosednje otoke.

Kot mladinski delegat se je na zasedem Hvaru udeležil ilegalne pokrajinske konference SKOJ-a, 22. oktobra 1944 pa se je brigada izkrcala v Makarski, od koder je nadaljevala z borbo za osvoboditev Splita, Šibenika, Drniša in Knina. Prav tu je tretja prekomorska udarna brigada v sestavu 26. divizije bila najtežje boje. Smrtonosne krogle so zadele mnoge, tudi njegovi tovarišici Vojko Šmuc in Nado Žagar. Libero je bil komandir jurišne skupine. Osvoboditev Mostarja, pot v Gradac, Biograd na moruLapacGospič, Sinj. Po nenehnih bojih in pohodih so aprila stopili v zaključno fazo bojevanja v okolici Reke, Klane in Ilirske Bistrice. Izčrpani in razredčeni, po težkem terenu in v slabem vremenu so se v bližini Klane spopadli z utrjenim sovražnikom, kar bi bilo za Libera skoraj usodno, saj so jih za hrbtom napadli Nemci z mitraljezi. V vsesplošni paniki je ohranil zbranost, se vrgel na tla, soborcem zakričal, naj storijo isto, nato pa so mimo krogel, ki so letele, hitro stekli na drugo stran hriba. Po srditih bojih v okolici Ilirske Bistrice je 7. maja nemška vojska kapitulirala, partizanskim enotam pa se je predalo 16 tisoč nemških oficirjev in vojakov z vso oborožitvijo vred. Okupator je bil uničen, zmaga dobljena in zavladal je mir.

Po osvoboditvi ga je pot vodila v Tržič (Monfalcone), na Kras, v Gradišče nad Prvačino, na Gorenjsko in še v Osijek, kamor so premestili njegovo brigado. Izbrali so ga za izobraževanje na vojaški akademiji v Rusiji, a je ponudbo zavrnil, kakor tudi službo v JLA.

Vojni veteran se je po šestih letih vrnil domov in si ustvaril družino, s katero je najprej živel v Sv. Antonu, zatem na Škofijah, nato pa v Semedeli.

Najprej je delal kot tajnik Krajevnega ljudskega odbora (KLO) Čežarji, zatem je prevzel enako delo v Svetem Antonu, kasneje je bil tri leta pomožni matičar na Občini Dekani, po priključitvi dela nekdanje cone A pa so ga iz Kopra pooblastili, da na noge postavi občinski krajevni urad na Spodnjih Škofijah. Na novo je bilo treba urediti anagrafsko in drugo evidenco s popisom stanja na priključenem ozemlju. Zahtevno delo je sprva opravljal kar s kolesom, zatem pa je za pokrivanje krajev od Tinjana do Debelega rtiča dobil službeni Tomosov moped, kasneje je kupil avto.

Sočasno je izredno zaključil srednjo ekonomsko šolo, bil krajši čas davčni inšpektor v Kopru, matičar, pozneje pa je postal “referent za vojne priprave civilnega sektorja” pri Obalnem svetu -Oddelku za narodno obrambo Koper. Delo je obsegalo tudi obrambne priprave vseh krajevnih skupnosti treh obalnih občin, poleg tega je vodil priprave vojnih zvez, s terenskimi vajami za radio amaterje, telefoniste in kurirje. Prejel je več odlikovanj, med njimi orden za vojne zasluge s srebrnima mečema in red republike z bronastim vencem. Z zahtevano delovno dobo in kot udeleženec NOB s priznano dvojno dobo se je upokojil pri 53 letih. Bil je član Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper, krajevne borčevske organizacije Semedela, Društva upokojencev Mors-aktiv Slovenska Istra in Združenja slovenskih častnikov Koper.

Življenje mu ni prizanašalo: huda bolezen mu je leta 1996 vzela ženo Nado, leta 2014 pa še sina Roberta, dolgoletnega novinarja Primorskih novic, urednika priloge 7. val.

V zadnjih letih so mu bolečino lajšali vnukinji Magdalena in Veronika, ter pravnuka Enej in Aurora. Dokler so ga še ubogale noge, je vsak dan hodil iz Semedele v Koper ter nazaj. Droben, a pokončen in čvrst mož s strumnim korakom je ob svoji 90-letnici za časnik Primorske novice z nasmehom povedal: “Hodim vojaško. Še zmeraj.” Borec do konca.

 

Sveti Anton, 6.4.2023

 

Poslovili smo se od našega člana Petra Žmavca

V 88. letu se je poslovil naš član Peter ŽMAVC. Rojen je bil 6. decembra 1936 v Bočni. Njegovo otroštvo je zaznamovala 2. SV in še posebej tragična usoda družine.

Peter se je rodil kot deveti otrok v deset članski delavski družini. Mati mu je umrla leta 1941. Ob okupaciji Jugoslavije sta oče Ivan in brat France odšla v partizane, kjer sta oba padla.

Okupator je ostale družinske člane nasilno odpeljal najprej v Celjski zbirni center in nato v Nemčijo. Otroke so namestili v posebna taborišča nacistične mladinske organizacije »Hitlerjugend«, kjer so ponemčevali.

Po osvoboditvi se je Peter vrnil domov  na požgani dom. Kot vojna sirota je bil v Mladinskem domu Franceta Prešerna v Kranju. Izobraževal se je za puškarja. Šolanje je zaključil kot mojster puškar 1957. leta. Do leta 1960 je služil vojaški rok v JLA.

Po prihodu iz JLA se je v Kopru zaposlil kot orodjar pri obrtniku in 1.9.1960 vstopil v milico. Leto dni je delal na Postaji milice Koper in kot poznavalec borilnih veščin je bil premeščen v Kadetsko šolo v Tacen, kjer je delal kot inštruktor.

1974 je končal Višjo pravno šolo v Mariboru in postal tajnik na miličniški šoli v Tacnu. Kmalu je bil premeščen na RSNZ Slovenije,  kjer je vodil organizacijo izobraževanja samoobrambe, borilnih veščin in praktičnega postopka miličnikov. Poučeval je tudi v šoli za miličnike v Ljubljani in ob delu študiral na Pravni fakulteti, kjer je diplomiral 1982. Takoj je prevzel delo namestnika poveljnika Zaščitne enote milice do upokojitve 1990. leta z nazivom višjega inšpektorja prvega razreda.

Njegovo poklicno pot je zaznamovalo poznavanje borilnih veščin, kjer je bil vrhunski mojster in to ne samo doma temveč v Evropi.

Poučeval je po raznih šolah juda, aikida, karateja in jiu jitsa

Njegovo delo je zahtevalo energičnost, odločnost in hladnokrvnost, toda pod tem »plaščem« je skrival globoko sočuten značaj, ki je bil vedno pripravljen pomagati.

Po upokojitvi sta se z ženo preselila v Koper, kjer je bil podpredsednik Kluba Maksa Perca (klub upokojenih delavcev MNZ), včlanil se je v ZZB in bil aktiven član V KO ZB Olmo - Prisoje. Bil je tudi član tovariškega razsodišča pri Združenju Koper.

V pokoju se je ukvarjal z raznimi hobiji puškarstvom, strelstvom, bil je med organizatorji prvega pohoda »Ankaran – Triglav«, redno se je udeleževal komemoracij in prireditev z obeležji NOB, srečanj » ukradenih otrok «, pomagal pri društvu »Spominčica« itd.

Prejel je več državnih odlikovanj in priznanj civilno, družbenih organizacij.

Od Petra smo se na žalni slovesnosti poslovili v Kopru, 11. januarja 2023 in naslednji dan so ožji sorodniki njegove posmrtne ostanke raztrosili v morje.

 

Poslovili smo se od Karla Bertoka

Dan pred državnim praznikom smo izvedeli žalostno vest, da nas je zapustil tovariš Karel Bertok, partizan, eden zadnjih udeležencev NOB. Ni dočakal osmega februarja, ko se v Borštu vsako leto poklonimo spominu na boj Komande mesta Koper in na junaško smrt njenega komandanta Franca Planinca – Frenka. Karel se je redno udeleževal te spominske slovesnosti. 

Po nedavni smrti svoje žene Erneste, Karlo Žal nekako ni več mogel zbrati dovolj energije, da bi premagoval tudi svoje zdravstvene težave, ki so ga pestile.

Rodil se je v Bertokih 21. septembra 1925. Mami Valeriji Furlanič in očetu Karlotu. Za njim sta osrečili družino še dve sestri in dva brata. Angelina in Luiza ter Albin in Mario. 

Za preživetje na kmetiji so otroci morali že zgodaj pomagati pri vseh kmečkih opravilih. Živeli so skromno in pošteno. Doma so vedno govorili v domačem, slovenskem istrskem narečju. Karel je obiskoval osnovno šolo na Pradah. Bil je deček tiste generacije, ki je morala obiskovati šolo samo v italijanskem jeziku. Zelo je bil vesel dneva, ko je izvedel za padec fašizma in kmalu za tem še kapitulacijo Italije. Veselje ni trajalo dolgo. Namesto Italijanov so naše ozemlje okupirali Nemci. Karla so Nemci odpeljali na delo v Pulo. V Puli je uspel zbežati in pridružil se je partizanskemu bataljonu »Pino Budicin«, ki je imel v svojem sestavu največ italijanskih protifašistov in komunistov iz Rovinja in zahodne Istre. Zato so ga tudi imenovali Italijanski partizanski bataljon »Pino Budicin«, po kasnejšem hrvaškem narodnem heroju.

 

Karel je v pogovorih znal podrobno opisati vse boje tega bataljona v Gorskem Kotarju in drugod in nikoli ni pozabil omeniti, da so bili ustaši hujši nasprotniki od Nemcev. Bojevali so se v nemogočih razmerah: žejni, lačni, premraženi, mokri in blatni. Proti koncu vojne je bil Karlo tudi ranjen. Zdravil se je v partizanski bolnišnici v Vinici in vendar je srečno dočakal konec II sv. vojne in se domov v Bertoke vrnil kar peš. Takoj zatem je stopil v enoto narodne zaščite in v nadaljevanju se zaposlil v takratni ljudski milici. 

Udeležba v NOB posebej še poškodba, ki jo je dobil v bojih so mu pustili trajne posledice na zdravju. Rahlo zdravje se je pričelo kazati že na začetku službovanja v ljudski milici. Njegovi nadrejeni so to opazili in mu omogočili, da opravlja lažja pisarniška dela. Pri opravljanju del telefonista se je spoprijateljil s telefonistko na pošti, Ernesto Bernardi. Usoda je hotela, da sta se zaljubila in tudi srečno poročila. Ernesta se je iz Malije nad Izolo preselila v Bertoke in povila dva sinova. Brunota in Jadrana, ki sta ju kasneje razveselila še s štirimi vnuki in petimi pravnuki. Skupaj sta dočakala skoraj 70. obletnico poroke.

Zaradi rahlega zdravja so Karla predčasno upokojili. Vseeno ni miroval. Ukvarjal se je s športnim ribolovom, čebelarstvom in lahkim delom na vrtu. Zadnja leta je rad risal prizore iz narave, še posebej pa prizore iz vojne. Najlepše risbe so bile razstavljene v osnovni šoli Elvire Vatovec Prade in v dvorani Zadružnem doma v Bertokih.

Karel je bil vseskozi član našega Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper. Udeležil se je skoraj vseh spominskih slovesnosti, ki jih je organiziralo združenje. Ne samo na Koprskem. Tudi drugod po Sloveniji. Najbolj je bil zadovoljen v Bertokih na Srminu pri kažeti v Kavaličih in Loparju pa v Borštu na Plavjah na Škofijah in v Gabrovici. Tudi na krajših pohodih med spomeniki padlih borcev in aktivistov je bil vedno prisoten dokler mu je zdravje to dopuščalo.

Človeka, kot je bil naš Karel ne moremo nikoli pozabiti. Ostal nam bo v večnem spominu kot partizan in goreč borec za vrednote NOB, miren in olikan sokrajan. Od otroških let pa do smrti je bil vzor poštenjaka in nikoli konfliktnega človeka.

Vsem njegovim najdražjim izrekam iskreno sožalje v imenu KO ZZB NOB Bertoki in OZ Koper. 7.2 2022

 

 

V spomin našemu tovarišu Pavlu KORELCU Tarzanu

 

Pavle se je rodil mami Mariji in očetu Janezu, 7. dec. 1923 v Ostrožniku na Dolenjskem, v delavsko kmečki družini s sedmimi otroci v kateri jim ni bilo postlano z rožicami. Pavle se je kot najstarejši iz tega izzvil, ko se je po osnovni šoli učil za trgovca pri Globevniku v Škocjanu, a prekasno, da bi lahko ustvaril svoje načrte. Začela se je vojna.

Na klic domovine je odšel v partizane, v NOB. V Gubčevi brigadi je bil mitraljezec in dobil partizansko ime Tarzan. Sodeloval je v prvem rušenju Štampetovega mosta, kjer je bil hudo ranjen in odpeljan v Roške partizanske bolnice.

Ob ustanovitvi 9. brigade v Kočevju je postal komandant čete.

Tu je spoznal neustrašno borko Terezijo in se z njo že v partizanih oženil 25. decembra 1944 v Čepljah.

Kmalu je bila Terezija hudo ranjena in odpeljana na zdravljenje v Italijo in do osvoboditve se nista videla.

Po vojni sta opravljala različna dela pri obnovi domovine. Selila sta se iz Celja v Kočevje, Grosuplje, Jesenice, Tolmin, Ljubljano in nazadnje leta 1952 Koper, kjer je bil pri Vojaški upravi odgovoren za mejo. Svojo delovno pot je sklenil kot pomočnik direktorja Intereurope.

V zakonu in med selitvami od Kočevja do Kopra so se jima z ženo rodile štiri hčerke. Kljub razmeroma veliki družini je vedno našel čas še za družbeno koristno delo. Bil je tudi predsednik Občinskega odbora ZB Koper in vodil je komisijo, ki je ob gradnji Olma vodila nakup stanovanj za borce in vojne invalide.

Pavle, za tvoje požrtvovalno darovanje mladosti, zdravja, šolanja, lepot brezskrbnega življenja pri osvobajanju domovine in ustvarjanju boljšega, pravičnejšega življenja, si prejel tudi državna odlikovanja. Toda tvoje razočaranje po osamosvojitvi Slovenije, ko se je marsikaj obrnilo proti pričakovanju, je bilo veliko in nisi mogel razumeti, da se lahko zgodi tudi to kar se je z našim gospodarstvom in družbo. Najbolj te je bolelo to, da partizanstvo ni priznano tako kot bi moralo biti in da so besedo PARTIZAN danes spremenili že v žaljivko. Žal nam je, da nisi povedal, kaj vse si doživel, kje si se boril – in tudi za kaj, za katere obče človeške vrednote. Večina pravih borcev o tem ne govori in odnašajo s sabo vse spomine.

Škoda da gre to v pozabo, da z njimi izginjajo vrednote borcev za svobodo naroda in idej, te niso zgolj last generacije borcev NOB, ampak človeštva vseh časov. Zato večna slava vašemu boju.

Vsem sorodnikom izrekam sožalje v imenu članov Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper, v mojem imenu in imenu stanovalcev Pristaniške 5.

Tovariš Pavle Tarzan hvala za vse in še zadnjič SMRT FAŠIZMU!

Vojko Vodopivec, Koper, 11.8.2022

 

V 95. LETU STAROSTI NAS JE ZAPUSTILA NAŠA ČLANICA, PARTIZANKA KORELC TEREZIJA – RESKA.

Nov. 2021

Rojena je bila 7.4.1926 v Sodražici v delavski družini, očetu mizarju iz Gorenjske in mami iz Notranjske. V družini je bilo 6 otrok in Terezija je bila najstarejša. Že leta 1941 je pomagala očetu pri zbiranju materiala za partizane.

15. maja 1942 se je pridružila Šercerjevemu bataljonu kot borka. V italijanski ofenzivi 1943 so jo ujeli in z materjo odpeljali v taborišče na Rabu, od tam pa v Gonars. Kot mladoletno so jo izpustili domov in po kapitulaciji Italije se je pridružila 9. brigadi, ki so jo ustanovili v Kočevju.

Tu je spoznala bodočega moža Korelc Pavla – Tarzana, ki je prišel iz Gubčeve brigade in postal komandant bataljona v katerem je bila Rezka sekretarka SKOJa z opravljenim tečajem v Kočevju. V borbah je bila neustrašna in večkrat tudi vzor moškemu delu borcev.

Pri napadu na postojanko na Občinah pri Trebnjem je bila ranjena v levo nogo, odpeljana v Podturn, kjer so ji hoteli amputirati nogo, vendar se je uprla in ruski zdravnik jo je v Rogu pozdravil. V partizanski bolnici je ležala na isti postelji kot pred njo mož Pavle.

Z letalom je bila odpeljana na okrevanje v Italijo – Altamura od koder se je po vojni vrnila z ladjo v Split in nato domov, kjer sta se srečala z možem, s katerim sta se poročila 25. decembra 1944 v Čepljah.

Takoj so jo kot kadrovika s činom kapetana poklicali v 4. armado in kmalu poslali v Vojno upravo v Opatiji, kjer je vodila kadrovski oddelek za vse enote na območju Cone B.

Ko se je deaktivirala, je odšla za možem v Celje, kjer je na Okraju mesta Celje vodila kadrovsko službo in kmalu odšla za možem v UDBO. Nato sta službo opravljala v Grosupljem, Kočevju, Jesenicah, Tolminu, Ljubljani in 1948. sta prišla v Koper, kjer je Pavle odgovarjal za mejo v Vojni upravi Koper, Rezka pa je bila v službi na Okraju Koper in nato kot referentka na Vojnem odseku do upokojitve.

V zakonu so se jima rodile štiri hčerke in sicer v Kočevju, Grosupljem, Tolminu in v Kopru, kar kaže na njuno razgibano in odgovorno delo pri izgradnji in razvoju domovine.

Terezija je bila odlikovana dvakrat z odlikovanjem za hrabrost in z odlikovanjem Zasluge za narod.

 

Zapustil nas je RADOVAN JOVANOVIČ

Radovan je bil član naše krajevne organizacije Bertoki, rojen pa je bil 24. julija 1926 v vasi Klinci pri Valjevu. Takoj, ko je sovražnik napadel Jugoslavijo, je tov. Radovan, že član mladinske organizacije začel z ostalimi mladinci zbirati orožje in material. Prvič je stal v stroju partizanske vrste 29. junija 1941, ko so ustanovili prvo četo Kolubarskega bataljona, Valjevskega odreda in se v partizanskih enotah boril vse do končne zmage. Njegova bojna pot se je končala pri osvobajanju Slovenije.

Po osvoboditvi je Radovan služboval tudi v Tolminu, kjer je z mladinko, učiteljico Silvano Zlobec ustvaril družino. Dvema sinovoma sta vcepila ljubezen do domovine.

Odkar si je zgradil hišo v Bertokih, je vseskozi deloval v Združenju borcev na področju obrambnih priprav, in kar je zelo pomembno, zelo rad je sodeloval z mladino. Na Osnovni šoli Elvire Vatovec Prade je rad predaval o NOB. Čutil se je dolžnega, da na mladi rod prenaša vrednote NOB.

 

 

V Spomin na Tatjano Čehovin

V petinsedemdesetem letu starosti nas je zapustila Tatjana Čehovin, dolgoletna delovna članica naše organizacije.

Izhajala je iz senožeške partizanske družine, skoraj vse življenje pa je preživela v Kopru. Vseskozi je bila družbeno dejavna, v mladosti med taborniki, kjer se je tudi osebnostno oblikovala, pozneje pa v družbenopolitičnih organizacijah. Po končani koprski gimnaziji je študirala na ljubljanski pravni fakulteti. Pri delu si je pridobila pomembne delovne izkušnje, posebej v času, ko je v Ljubljani opravljala odgovorne naloge na republiškem sekretariatu za zdravstvo. Te izkušnje so ji prišle prav, ko je po povratku v Koper delala na zdravstveni skupnosti in nato na občini pri usklajevanju družbenih dejavnosti. Pred osamosvojitvijo Slovenije in po njej je sodelovala v akcijah za dograjevanje družbene infrastrukture, najprej pri pripravah tedanjih samoprispevkov, nato pa pa pri pripravi planov financiranja. V zapletenem obdobju nenehnih sistemskih sprememb je bilo to naporno delo, saj jo je poleg zelo obsežnih delovnih obveznosti čakalo še kup dela z nenehnimi reorganizacijami.

Pred desetimi leti je v okviru koprskega občinskega združenja borcev vodila statutarno komisijo in koprsko mestno krajevno organizacijo. Kot ena najaktivnejših članic odbora občinskega združenja borcev je v njem dve leti opravljala tudi tajniške posle. Po upokojitvi je poleg dejavnosti v okviru Zveze borcev vneto spremljala predvsem koprsko kulturno življenje. Veliko je brala in se trudila, da bi bila vselej z vsem na tekočem.

Vrsto let se je udeleževala vseh naših dejavnosti, proslav, pohodov in drugih prireditev. Za številne od teh je bila med pobudniki in organizatorji.

Zadnja leta je imela hude zdravstvene težave, ki jih je premagovala z optimizmom. Upala je, da bo po operaciji srca ponovno zaživela polno življenje. Žal se ni izšlo.

 

 

 

Zapustila nas je Marta Peljhan

Nov. 2020

Tiho smo se poslovili od naše Marte Peljhan, s partizanskim imenom Polonca.

Rodila 9. avgusta 1923 na Gori nad Ajdovščino. V mestu je kasneje obiskovala osnovno šolo, ki je bila tedaj pod fašistično oblastjo. S štirinajstimi leti je že morala poprijeti za delo, da je pomagala prehraniti sedemčlansko družino. Takoj po začetku 2. svetovne vojne se je komaj 18-letna vključila v odporniško gibanje. Leta 1942 se je zaposlila v Vipavi, kjer je delala tudi kot aktivistka Osvobodilne fronte, leto kasneje pa se je še udeležila partijske šole na Vojskem.

Leta 1944 je kot ilegalka (pod imenom Edda Giustini) delala v Trstu, kjer je je ustanavljala odbore Osvobodilne fronte. 4. novembra so jo aretirali in zaradi izdajstva ene od aktivistk je padla v kremplje zloglasnemu komisarju Collottiju. Po enajstih dneh samice in mučenja so jo odpeljali na komando SS na trgu Oberdan, od tam pa v tržaški zapor Coroneo. 12. januarja 1945 so jo skupaj s sotrpinkami naložili na vlak, ki je imel cilj v enem največjih ženskih koncentracijskih taborišč, v Ravensbrücku. Od tam se je vrnila živa, a močno zaznamovana. O tej izkušnji dolgo ni želela govoriti.

Ker ji je vojna vzela prvo in edino ljubezen, še preden se je uspela uresničiti, se je po osvoboditvi posvetila delu v tekstilni tovarni in v računovodstvu ajdovskega zdravstvenega doma ter skrbi za svoje starše. Kasneje je skrbela še za svoje nečake v Kopru, Trstu in Padovi. Zaradi mamine bolezni se je po upokojitvi z njo preselila v Koper, kjer je ostala do konca svojih dni. Tu je skrbela še za svoje pranečake in jim razkrivala lepote slovenske besede, pesmi in pokrajine.

Njeno življenje je bilo vseskozi prežeto z ljubeznijo do naroda, za katerega bi žrtvovala življenje, in borbi proti krivicam (ki so se po vojni dogajale tudi njej). Predvsem pa je bila vedno pripravljena pomagati šibkejšim. Prehodila je dolgo, a tudi težko in naporno življenjsko pot, ki pa ji niti za trenutek ni vzela neizmerne volje do življenja. Ugasnila je šele v zadnjih dneh, ko njeno srce ni zmoglo več.

V spomin Irmi Černac

Junij,2020

Zapustila nas je naša častna članica, tovarišica Irma Černac iz Svetega Antona, rojena 17. januarja leta 1927. Kot otrok je spoznala in preizkusila vse tegobe takratnega življenja v Istri, saj ji nista prizanesla ne revščina in še manj fašizem, zato ji med narodno osvobodilno vojno ni bila težka odločitev, na katero stran se bo obrnila in se tako priključila k mladim aktivistom pod vodstvom Osvobodilne fronte.

Ob kapitulaciji Italije je pomagala zbirati orožje od pobeglih vojakov, po osvoboditvi koprskih zapornikov je dobila tudi puško, ki jo je nosila na kurirskih poteh. Kot mlado dekle se je priključila delu partizanskih učiteljic. Med poukom je skrbela za varnost otrok in učiteljic. Opravljala je tudi naloge, ki jih je dobila od takratnih članov nove oblasti.

Na konferenci Partizanskih učiteljev leta 1943 v Truškah je bila zadolžena za delo s pionirji. Učila jih je petja in nastopali so po mitingih. Po vojni je bila zadolžena za socialno skrbstvo na koprskem, kar je opravljala do leta 1949, ko si je ustvarila družino.

Po upokojitvi se je včlanila v Zvezo borcev in v Krajevni organizaciji Sv. Anton opravljala razne naloge. Leta 1990 je bila izvoljena v Izvršni odbor Združenja borcev NOB Koper. Zadnje desetletje in pol pa je bila tudi predsednica KO Sv. Anton. S svojim delom je pripomogla, da se je članstvo povečevalo. Organizirala je obisk raznih proslav in komemoracij, ni pozabila na okrogle obletnice članov, znala je reševati probleme, saj je dobro poznala svoje domačine in imela izostren čut za sočloveka in tovariša v najširšem pomenu besede.

Za svoje delo je prejela Posebno državno priznanje za delo Zlato plaketo ZZB za vrednote NOB Slovenije in druga odlikovanja, priznanja in pohvale. Leta 2019 je dobila tudi posebno priznanje: naziv Častna članica združenja.

Alojzu Bizjaku, dolgoletnemu predsedniku Skupnosti partizanskih učiteljev Primorske.

Maj, 2020-07-14

Alojz se je rodil 23. 09. 1926. leta v vasi Cesta pri Vipavskem Križu v številni kmečki družini. Osnovno šolo je obiskoval v Vipavskem Križu, pet razredov klasične gimnazije pa je dokončal v Gorici. Kmalu po razpadu Italije se je kot sedemnajstletni fant že vključil v narodnoosvobodilno gibanje. Najprej je deloval kot tajnik Krajevnega odbora OF, kasneje pa je vodil KNOO in bil istočasno tudi tajnik Okrajne gospodarske komisije. Po tem, ko je v jeseni leta 1943, na pobudo Franceta Bevka, NOS za Primorsko Slovenijo sprejel sklep, da je treba čimprej obnoviti slovenske šole z ustanavljanjem partizanskih šol, se je Alojz Bizjak nemudoma odzval temu pozivu in med prvimi ustanovil partizansko šolo v Dobravljah in v njej tudi poučeval vse do jeseni leta 1944, ko je odšel v ilegalo in nadaljeval delo na Okrožni gospodarski komisiji.

Po osvoboditvi se je ponovno vključil v učiteljske vrste. Po opravljenem učiteljskem tečaju v Ravnah pri Pivki, je bil nameščen kot učitelj na osnovni šoli v Marezigah, od 1. feb. 1947 pa je poučeval na v Ostrožnem brdu v Brkinih. Leta 1959 je zapustil učiteljsko delo in se preselil v Koper, kjer se je najprej zaposlil na trgovskem podjetju Bor in diplomiral na Višji Upravni šoli v Ljubljani. Nato se je zaposlil na Rižanskem vodovodu, kjer je bil tri mandate tudi direktor, kjer je odločilno vplival na gradnjo višinskega vodovoda. 

Ko je bila leta 1981 v Ajdovščini ustanovljena Skupnost partizanskih učiteljev Primorske (SPUP) se je tovariš Bizjak takoj vključil v njeno delo. Ob letnih srečanjih, ki so jih organizirali po raznih primorskih šolah, so izdali publikacijo »Čas, ki živi« in vanjo zapisali spomine na tiste težke, a slavne dni naše narodne zgodovine ter tako prenašali izročila in vrednote partizanskega šolstva na mladino in v današnji čas. V svoj program dela so člani skupnosti, poleg prenašanja izročila partizanskega šolstva in vrednot NOB, zapisali še dve pomembni programski nalogi: zbiranje zgodovinskih dokumentov o partizanskem šolstvu in postavitev spominskih obeležij, s katerimi bi trajno ovekovečili tiste težke čase naše narodne zgodovine. Alojz Bizjak, ki je temu združenju tudi predsedoval, je večkrat zelo jasno poudaril, da se slovensko šolstvo na Tržaškem ni obnovilo šele po vojni, pač pa so delovale slovenske partizanske šole v zamejstvu, na Tržaškem Krasu že leta 1943.

Pod njegovim vodstvom so zbrali že veliko dokumentov in jih odstopili Goriškemu muzeju. Na njegovo pobudo so postavili tudi več spominskih obeležij padlim partizanskim učiteljem in pomembnim dogodkom iz časa NOB. Tako so v Stomažu pri Ajdovščini ob 60 letnici začetkov partizanskega šolstva, in ob velikem prizadevanju predsednika Bizjaka odkrili spominsko ploščo, s čimer so partizanski učitelji potrdili in ovekovečili, da je Stomaž rojstni kraj partizanskega šolstva na Primorskem. Razen tega so bila postavljena spominska obeležja še v Spodnji Trebuši v spomin na prvi učiteljski tečaj leta 1944, in v Gabrjah na Vipavskem, pa na Pregarjah v Brkinih in v Višnjeviku v Brdih v spomin na okrožno učiteljsko konferenco. Tovariš Alojz Bizjak pa si je še posebej prizadeval za postavitev spominskih obeležij za ljudi, ki so v času NOB opravljali junaška dela in pri tem žrtvovali tudi svoja življenja. Pred leti so tolminski partizanski učitelji odkrili spominsko ploščo zverinsko umorjeni partizanski učiteljici Katarini Rutar iz Čadrga. Na srečanju na Škofijah pri Kopru pa je Skupnost partizanskih učiteljev Primorske, ob velikem prizadevanju tovariša Bizjaka, uresničila dolgoletno željo vseh članov in z odkritjem spominske plošče pred tamkajšnjo osnovno šolo izpolnila svoj dolg do svojih padlih tovarišev, ki so pri opravljanju tako plemenitega dela kot je poučevanje otrok v materinem jeziku, žrtvovali svoja življenja.

Kot predsednik je Alojz Bizjak ves čas usmerja delo SPUP predvsem k sodelovanju z učenci in mladino, ter z učitelji, ki naj kot mentorji spodbujajo raziskovanje narodnoosvobodilnega boja v posameznih okoljih, zbiranje dokumentarnega gradiva, skrb za ohranitev pomnikov partizanskega šolstva in njihovega pomena za pridobitev narodnostnega prostora in obstoj slovenske kulture na Primorskem.

Skupnost partizanskih učiteljev Primorske je od ustanovitve dalje prehodila izjemno pot. Leta 2005 je Predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek odlikoval SPUP z »Zlatim častnim znakom svobode« Republike Slovenije. Nemalo zaslug za to visoko priznanje ima nedvomno tudi njen predsednik, tovariš Alojz Bizjak.

 

Milanu Cerkveniku

Marec,2020-07-14

Milan se je rodil leta 1927 kot drugi od treh otrok v vasici Gradišče pri Divači. Doma so imeli kmetijo, zato je bilo potrebno pomagati tudi pri raznih kmečkih opravilih, paši živine po okoliških travnikih in še marsikaj. 

Italijansko osnovno šolo je obiskoval v Škocjanu, ki je bila »uro hoje« od doma ne glede na vremenske pogoje v vsako stran. Da življenje kroji po svoje, je spoznal že kot mladenič med partizani. Ko se je v času II. svetovne vojne kot partizan, boril za našo domovino. Po osvoboditvi je delal na železnici in končal šolo, nato pa se je zaposlil kot miličnik na meji z Italijo, kasneje na meji v Đevđeliji. Delovni staž je zaključil v koprskih zaporih kot paznik.

Družino si je ustvaril v Kopru, kjer je tudi ostal.

Rad je zahajal v hribe še posebej na Slavnik, kjer je bil več let tudi uspešen gospodar Tumove koče. Bil je aktiven član tudi v Obalnem planinskem društvu Koper, društvu Sožitje, Skladu Silva, društvo upokojencev Škocijan – Koper, društvo za sobivanju starejših občanov – Zlata mreža in Združenju borcev za vrednote NOB Koper.

 

 

 

 

V SPOMIN na Alojza Štento

Za vedno se je od nas poslovil naš tovariš, nekdanji partizan, Alojz ŠTENTA iz Prad pri Kopru. Rodil se je v notranjski vasici Žerovnica leta 1923. Kot otrok je tudi on sanjal, da bi postal pilot. Že zgodaj se je vključil v domače Društvo kmečkih fantov in deklet, nato pa v odporniško gibanje.

Partizanom se je pridružil ob napadu na Grahovo in s še nekaj sovaščani bil v okoliških gozdovih. Priključili so se Loški brigadi (kasneje je bila 13. SNOUB Mirka Bračiča). Odšel je na Primorsko, kjer je nekaj časa deloval kot kurir. Kmalu se je vrnil v Loško brigado in sodeloval v napadu na Kočevje, Velike Lašče, pri rušenju Štampetovega mosta, pri bitki na Padežu itd.

Spomladi 1944 se mu je prav med partizani ponudila možnost da uresniči svoje otroške sanje in da odpotuje v pilotsko šolo daleč v Sovjetsko. Iz Metlike je krenilo 85 borcev. Na poti do Bosanskega Petrovca so v spopadih, prečkanjih vod, komunikacij …. izgubili veliko tovarišev, tako, da jih je na cilj prispelo le 27. Odleteti bi morali iz Kupreškega polja, vendar ker je bil v drugi grupi, zaradi 7. ofenzive, niso uspeli odleteti. Dodelili so jih Krajiškim brigadam in v spopadu z nacisti pri Travniku bil ranjen v roko in izgubil tri prste, pilot pa mora imeti vse, za pravega partizanskega borca pa je pomembno predvsem srce. To je dokazal tudi v bitki za Drvar maja 1944, kjer se je celo srečal s tovarišem Titom.

V Bosni je ostal do konca vojne, pa še nekaj čez, tako da so se doma že bali, da je padel že v bitki za Kočevje, a ko so se razmere uredile, so vendarle dobili njegovo razveseljujoče pismo, domov pa je prišel šele naslednje leto, ko se je tudi demobiliziral.

Kmalu ga je življenjska pot zanesla na Primorsko, kjer sta z ženo poučevala na Krasu in vzgojila veliko rodov mladih fantov in deklet. Kljub izgubljenim prstom pa so se Alojzu otroške sanje vendarle uresničile, ne sicer kot pilotu reaktivnih letal, vendar pa ko ljubitelju jadralnega letalstva.

Po upokojitvi sta se z ženo preselila v Prade, kjer se je vključil v delo krajevne organizacije ZB Bertoki. Opravljal je vrsto del in nalog ter organiziral razna srečanja. Med njimi naj omenimo praznovanje 4. julija na Srminu, za katerega je bil med pobudniki. To je postalo tradicionalno in se razširilo na celo koprsko združenje. Kljub zavidljivi starosti je pomagal pri organizaciji tudi zadnje prireditve ob lanskem praznovanju.

Poslovili smo se od Amalije Šorli

V Gabrovici smo se 28. februarja poslovili od še ene iz generacije junaških Slovenk, ki so ob neizmernem trpljenju uspele kljubovati najbolj sprevrženemu sadističnemu nasilju v zgodovini človeštva in preživeti strahote nemških uničevalnih taborišč.

Amalija Šorli, rojena Cah se je rodila pred triindevetdesetimi leti v Gabrovici. Hodila je v osapsko šolo in pomagala doma na kmetiji. V času primorske vseljudske vstaje se je septembra 1943 komaj šestnajstletna v domači vasi, v tistem času partizanski prestolnici slovenske Istre, vključila v narodnoosvobodilno gibanje. Marca 1944 je pred Trstom, kamor je kot kurirka nesla pošto, padla v kremplje fašistične politične policije, zloglasne Collotijeve bande. Spričo strahotnega mučenja je bila tri dni v nezavesti. Izkusila je tržaške zapore, ženskega pri jezuitih in zloglasni Coroneo. 13. junija 1944, le dva tedna po zverinskem požigu njene domače vasi, so jo s tržaške železniške postaje poslali v Auschwitz.   

To najhujše izmed nacističnih uničevalnih taborišč ni bilo namenjeno samo Judom, čeprav so bili ti v večini med njegovimi žrtvami. V njem so bili zaprti tudi pripadniki drugih ras, ki so jih nacisti proglasili za manjvredne od Slovanov do Romov. In seveda pripadniki tistih evropskih narodov, ki so se uprli nacifašizmu. Med temi je bilo več kot 2.300 Slovenk, saj so bile v taborišču zaprte predvsem ženske. Več kot 1.300 se jih ni vrnilo.

V Auschwitzu je izkusila vse najhujše, od celodnevnega suženjskega dela, hude lakote in mraza, ponižujočih apelov, surovega ravnanja in pretepanja, do bolezni, ko je spričo hude izčrpanosti za las ušla smrti. Skratka, doživela je popolno razčlovečenje. Ni bila več človeško bitje pač pa le še številka 81970, ki jo je imela tetovirano na roki.

In kot bi en sam Auschwitz ne bil dovolj je morala od tam, ker so se pač bližale sovjetske čete, še v Ravensbruck in nato v ravensbruško podružnico Eberswalde. Preživela je strašansko zimo leta 1945, pohod smrti in življenjsko nevarno delo pri pretovarjanju orožja.

S še petimi sojetnicami se je rešila z begom in se z ruskim transportom po razrušenih vzhodnoevropskih železniških tirih vrnila domov šele 16.avgusta 1945, ko je domači niso več pričakovali. In zvedela, da je v tem času ostala tudi brez obeh bratov, Zorka in Angela, ki sta bila ustreljena v Dekanih.

Po vojni so jo poslali v Celje, kjer se je izšolala za trgovko in nato za poslovodkinjo. V Kopru je delala pri Jestvini, pri Nanosu in pri Emoni. Poročila se je s prvoborcem Slavkom Šorlijem, udeležencem dražgoške bitke. Rodili sta se ji hčerki Breda in Mojca. Zelo je bila ponosna nanju in na njuni družini. Njeno družinsko srečo je skalila moževa smrt leta 1987.

Rada je pela in pod fašizmom prepovedana slovenska pesem ji je zelo veliko pomenila. Znala se je prisrčno nasmejati, vendar je zelo resno jemala življenje, ki ji ni prizanašalo. Njen značaj so pač zaznamovale tudi strahote, ki jih je doživela. Bila je odločna, pa tudi dosledna in neizprosna, najprej do sebe. Tudi zato ni imela razumevanja za tiste, ki v današnjih časih skušajo prevrednotiti zgodovino.

Pred nekaj leti jo je ogorčila odločitev s katero je tedanja slovenska vlada drastično zmanjšala pokojnine preživelim taboriščnikom, tudi njej. A jo je sprejela dostojanstveno, saj je niti najhujše medvojno trpljenje ni uspelo spraviti iz ravnovesja.

Vselej je bila urejena in tudi na ta način je želela poudariti, da ji niti nečloveško trpljenje, ki ga je prestala, ni moglo odvzeti človeškega dostojanstva.

Do vsega se je obnašala skrajno odgovorno, do družine, do službe, pa tudi do dejavnosti pri Zveze borcev, v okviru katere je veliko prispevala k ohranjanju spomina na dogajanje, ki ne sme v pozabo. Bila je članica občinskega odbora ZB za vrednote NOB, članica odbora tržaške Rižarne, v okviru komisije za vprašanja medvojnih internirancev pa je sodelovala pri zbiranju gradiva za publikacije in pri organizaciji spominskih zborovanj. Redno se je udeleževala srečanj nekdanjih internirank. S preprosto a verodostojno besedo je znala o tem spregovoriti tudi šolski mladini.

Zadnja leta njenega življenja je zaznamovala bolezen. Ugasnila je v petek, 21. februarja 2020.

Fotografija: Skojevke na tečaju na Socerbu 1943, Amalija Cah (Šorli) druga z desne.

B.Kralj

Marija Aljančič - Polda

V Kopru smo se 22. avgusta poslovili od naše tovarišice Marije Aljančič – Polde. To pa so besede Dragice Lipovšek:

„Materina ljubezen drži svet skupaj. Je kot zrak in nekaj tako vsakdanjega, da je niti ne zaznaš, dokler je ni konec. In šele potem, ko vse obstane, pravzaprav spoznaš, da včasih potrebuješ mirno kuhinjo, skodelico kave in svojo mater.“

Ob slovesu naše drage mame, Marije Aljančič – Polde, … tako njeni najdražji, želimo z vami, spoštovani žalni zbor, deliti besede, s katerimi je opisala zadnjo nemško ofenzivo na Cerkljanskem v zgodnji pomladi leta 1945. Bila je tedaj dvaindvajsetletno dekle, polna hrepenenja po svobodi. Takole je zapisala :

"V začetku pomladi leta 1945 je bilo popolnoma jasno, da se vojna bliža koncu, zato je bil pritisk sovražnika na osvobojeno ozemlje Primorske vsak dan hujši. Ko smo v Cerknem dobili sporočilo, da se sovražnik vse bolj približuje, smo v zavetju noči še z drugimi mladinkami krenile k samotnim hišam pod Cerkljanskim vrhom. Še istega večera so bile vse okoliške vasi polne Nemcev. Zatekle smo se nižje v grapo, v goščo k ozkemu potočku, kjer se nam je zdelo najvarneje. Grapa je bila zelo ozka, gozd in grmovje gosta. Toda gozd v tistem času še ni bil zelen in vejevje preredko, zato se nismo počutile varno.

Ne spominjam se več, če je bilo tiste dni hladno, če je deževalo ali ne, a spominjam se dobro, kako hrepeneče smo pogledovale, kdaj se bodo popki bližnjih dreves razvili v liste. Saj je gozd tudi po tolminskih in cerkljanskih hribih in grapah v tistem času običajno že začenjal zeleneti. Toda tisto pomlad pa ne in ne, kot bi kljuboval našemu nestrpnemu pričakovanju. A popje le obeta, da se bo vsak čas razvilo v sveže zeleno listje. Glej, čisto napeto je že. Še malo naj ga sonce ogreje pa bo jutri prav gotovo listje že na drevesu. Nikoli prej nisem ne razmišljala in tudi ne vedela, da rabi brst toliko časa, da se razvije v list….

In sovražna ofenziva je divje hrumela okrog nas in preko nas. S ceste, ki je tekla le dobre četrt ure hoda pod nami, je bilo slišati neprestano hrupno brnenje motorjev in rožljanje tankovskih gosenic. Streljanje je odmevalo z vseh strani. Tako je bilo ves čas več kot deset dni zapored. Potem je le prišla novica: Švabi so odšli.

Da. Narava je v milijonih letih ustvarila svoj red. Pomlad je vselej prihajala ob svojem času, le tistega 1945. nekako prepočasi in negotovo. Pa smo potem kar naenkrat tam blizu le zagledali zelen grm in divjo češnjo v cvetju, nekega svežega jutra pa je v mladem svetlo zelenem bukovju neznana mi ptica zapela o prihodu pomladi in svobode."

Mama, pogrešamo te, … dodajajo najdražji.

V imenu Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper ter Krajevne organizacije Žusterna Vam, spoštovana tovarišica Polda, želim mirnega sna, Vašim najdražjim pa izrekam iskreno in najgloblje sožalje.

 

Milan Ždrnja

Milan je bil pokončen in ponosen človek kar je dokazoval s svojim odnosom do vrednot polpretekle zgodovine, ki jo v našem Združenju protifašistov, borcev za vrednot NOB in veteranov Koper ohranjamo s svojo dejavnostjo. Milana sem osebno poznal in z veseljem prisluhnil njegovim pripovedovanjem o prehojeni partizanski poti od Mrkonjič grada v Bosni in Hercegovini, kjer se je rodil do Trsta, kjer je sodeloval v zaključnih bojih. Bil je spomeničar saj se je v NOB vključil že leta 1941 in sodeloval na najslavnejših zgodovinskih bitkah Neretvi in Sutjeski, kjer je bil tudi ranjen. Bitka za ranjence je bila ena najbolj humanitarnih akcij druge svetovne vojne na tleh nekdanje Jugoslavije, ki je bila okupirana in razkosana od nacističnih in fašističnih vojska. Štiri leta vojskovanja, zime, pomankanja, zmag in porazov je Milana izoblikovalo v čvrstega in značajsko močnega človeka, ki je kot rečeno v Trstu dočakal svobodo. Po koncu vojne je ostal v Sloveniji, služboval na raznih položajih in v Brestovici pri Komnu spoznal ženo Marijo s katero sta se 1948 leta poročila, rodila se je hči Zmaga in sin Veljko. Po demobilizaciji iz JLA se je zaposlil na Ljudskem odboru Koper na oddelku za ljudsko obrabo, kjer je mladim na predvojaških vajah posredoval osnove vojaških veščin, jih uril in pripovedoval o svojih izkušnjah v štiriletnem boju za svobodo. Bil je nadvse zanimiv sogovornik saj je na svojstven način znal prenašati na mlade vrednote in sporočilo NOB. Leta so minevala in Milan je odšel v zaslužen pokoj s činom majorja.

Kot upokojenec je rad z ženo odhajal v Brestovico, kjer je Marija imela domačijo, ki sta jo zgledno uredila. Milan se je ukvarjal z vinogradništvom in živel s krajem, kjer je bil član Lovskega društva Jezero Komen vse dokler so mu življenjske moči dopuščale.

Milan je imel veliko priznaj in medalj, za hrabrost, požrtvovalnost, vztrajnost in še bi lahko naštevali a največje priznanje si je prislužil zaradi pomembnih odločitev, ki je sprejel v svojem življenju, kot je odhod v partizane in vztrajna vera v vrednote in sporočilnost narodoosvobodilnega boja v čigar duhu je živel do konca svojega življenja.

 

Sveto Krmac

Zapustil nas je Sveto Krmac, prijatelj, sodelavec in predvsem tovariš, ki je svojo življenjsko pot začel 28.10.1930 . Od njega smo se poslovili v Kopru 13.12.2017. Sveto je spadal v generacijo, ki je zaradi vojne izgubila otroštvo in vse tisto najlepše, kar nam ostane v spominu iz rane mladosti. Po vojni je Sveto ob delu na Zvezi socialistične mladine Slovenije bil referent za mladinske delovne brigade, nekaj časa je bil tudi njen predsednik. V tem času je bila v gradnji avtocesta Ljubljana – Zagreb in Koprska mladinska organizacija je bila zadolžena za organizacijo koprske delovne brigade. Ta brigada je bila na avtotrasi zelo uspešna za kar je prejela priznanje.

Tudi sam se je udeleževal mladinskih delovnih brigad tako na lokalni in zvezni ravni: sodeloval je pri gradnji ceste Ljubljana-Vrhnika v letu 1946, železniške proge Šamac-Sarajevo, avtoceste Zagreb-Beograd, ceste Šmarje-Nova vas v letu 1948, ceste na Rižani, Zadružnega doma v Šmarjah in na številnih drugih akcijah. Za svoje delo v mladinskih delovnih brigadah je prejel pohvale in bil večkratni udarnik, kar je bilo najvišje odličje v brigadirskih vrstah. Danes ob vsej tehnologiji in napredku niso sposobni zgraditi ceste ali železnice brez referenduma in medsebojnega nezaupanja. Porabijo več časa za okrogle mize in prepričevanje prepričanih o nujnosti drugega tira kot so brigadirji porabili časa za izgradnjo proge Šamac- Sarajevo. A časi delovnih brigad so temeljili na poštenosti, bratstvu in neizmerni želji po čimprejšnji obnovitvi domovine.

Da bi poudaril duh in pomen prostovoljnega dela na območju naše občine se je Sveto skupaj z drugimi bivšimi brigadirji včlanil v klub brigadirjev Slovenskega Primorja in Istre, ki je kasneje pod njegovim vodstvom postal eden izmed najbolj uspešnih v naši državi, delovanje kluba pa se pomembno odraža tudi v uspehu našega Združenja, protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper. Med vrsto nalog, ki jih klub uspešno uresničuje, so tudi številne delovne akcije, ki se jih vsako leto udeležuje večje število bivših brigadirjev. Skrb za spomenike NOB, dostopne poti in še veliko drugega je zapuščina našega Svetota.

Sveto je tudi kot podpredsednik našega Združenja sooblikoval in udejanjal vrednote NOB. S svojim odločnim in pokončnim delovanjem je tudi meni kot aktualnemu predsedniku vlival korajžo in nepopustljivost, ko je šlo za temeljna vprašanja in smeri razvoja našega društva.

Za vse našteto je Sveto ob dnevu borca 4. Julij na Srminu prejel Srebrno plaketo Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Poslavljamo se od človeka, ki je svoje življenje posvetil prostovoljstvu in napredku slovenske Istre, ki je bila po dolgoletni fašistični okupaciji obubožana, izropana in predvsem utrujena od vojne in njenih strahot. Da danes živimo v popolnoma drugačnih okoliščinah, visokem družbenem standardu, da so voda, cesta in vse ostalo samoumevne stvari se moramo zahvaliti povojni generaciji, ki je svojo mladost posvetila družbenemu napredku in standardu, ki je bil temelj nadaljnjega razvoja naše družbe.

Na njihove zasluge ne smemo pozabiti tako kot ne bomo pozabili našega preminulega prijatelja in tovariša Sveta, ki je s svojim kamnom v mozaiku razvoja zapustil neizbrisen pečat. Hvala ti dragi Sveto in naj ti bo lahka istrska zemlja, ki so je neizmerno ljubil.

 

DUŠAN FORTIČ

*1923, +2016

Zapustil nas je naš tovariš, častni član našega združenja, borec Prešernove brigade, partizanski novinar in prvi direktor koprske televizije Dušan Fortič. Od njega smo se poslovili na žalni seji 7. 10 2016. To so poslovilne besede predsednika Marjan Križmana:

»Rodil se je 1923 leta v Idriji v družini naprednih in zavednih staršev, ki so ga izpisali iz italijanske osnovne šole v Idriji ter ga poslali v Ljubljano, da je lahko nadaljeval šolanje v slovenski šoli. Fašizmu ali genocidnemu nasilju kot je sam dejal se je uprl tudi njegov oče in bil skupaj z družino izgnan v Jugoslavijo.

Nazaj na Primorsko je Dušan prišel po partizanski poti. Ta seje začela v Ljubljani z vključitvijo v vrste osvobodilne fronte, nato z odhodom v partizane v Dolomitih. Po srečnem naključju, ko se je izognil gotove smrti na Pokljuki, kjer so esesovci napadli bataljon kamor je bil namenjen se je s kurirji odpravil na Primorsko, kjer se je na planini nad Cerknim srečal s tovarišema, ki sta komaj dober mesec prej ustanovila Partizanski dnevnik, edinega v okupirani Evropi delujočega protifašističnega, partizanskega tiska. Sedel je za pisalni stroj in nekaj napisal o tragičnem boju na Pokljuki. In tako je namesto vojaške začel novo, novinarsko kariero. Kasneje, jeseni 1943 je Partizanski dnevnik postal glasilo OF za Primorsko in Gorenjsko. Dušan se je preselil v štab 9. Korpusa in prevzel mesto vodje tiskovne sekcije, odgovoren za vojne dopisnike 9. Korpusa. V tej funkciji je za prvo obletnico ustanovitve 9. Korpusa pripravil brošuro Leto borb ob Soči- september 1943-1944. Ob njegovi štirideseti obletnici je Goriški muzej v Novi Gorici izdal faksimilirani ponatis te brošure in je danes dragocen zgodovinski dokument. Kot vodja kulturno-propagandnega odseka 9. Korpusa je 1. Maja 1945 prišel v Trst, kasneje pa šel v Ljubljano na Slovenski poročevalec. Nato je kot je sam dejal zabredel v diplomacijo, na jugoslovansko ambasado v Rimu za kulturnega in tiskovnega atašeja. Po vrnitvi iz Rima je postal odgovorni urednik Tovariša, TT-ja, in nato postal odgovorni urednik Ljubljanskega dnevnika. Upoštevajoč njegove izkušnje ga je slovenska vlada 1963. Leta postavila za direktorja televizije. Boril se je za čim hitrejšo slovenizacijo televizije in njeno neodvisnost in ob tem doživel neljub dogodek, obiskal ga je namreč sekretar osnovne partijske organizacije in mu v razgovoru naravnost zabičal, da bo moral delati tako, kot bo organizacija od njega zahtevala. Seveda mu je Dušan pokazal vrata in suvereno nadaljeval svoje poslanstvo. Tak je primorski duh in upornost je ob priliki dejal hudomušno. 15, aprila 1967 leta je prišlo do uvedbe slovenskega televizijskega dnevnika. To je bil prelomni dogodek za slovensko televizijo in slovensko javnost. Bil je, kot je zapisano v knjigi Lebič, »pomladanski glasnik osamosvajanja od jugoslovanskega unitarizma in beograjskega centralizma. Zato tudi niso izostale kritike iz Beograda, ki so imele slovenski televizijski dnevnik za dokaz razbijanja Jugoslavije.«

V skladu z ustavnimi pravicami manjšin o enakopravnosti položaja in jezika je uvedel v programu ljubljanske televizije posebno oddajo za italijansko narodnost Costiera, Obala. Ta oddaja je bila začetek nove televizije v italijanskem jeziku, ki se je nato razvijala kot drugi eksperimentalni, televizijski barvni program iz Ljubljane in končno kot TV Koper- Capodistria z njim kot direktorjem. Pomembna pridobitev Slovencev v Italiji pa je bila uvedba slovenske informativne oddaje Odprta meja. Koprska televizija je s tem postala v celovitem pomenu narodnostna postaja.

Po upokojitvi je Dušan postal aktivni član Združenja borcev Koper in pomemben sogovornik na vseh področjih dela. Bil je član Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije ter za svoje delo prejel Zlato plaketo. Predlagal je dopolnitev Preambule in zapisal » da smo Slovenci v večstoletnem prizadevanju za svoj obstoj izoblikovali svojo narodno samobitnost in z antifašističnim, narodnoosvobodilnim in osamosvojitvenim bojem uveljavili svojo samostojnost in državnost.« Žal se njegova dolgoletna prizadevanja niso uresničila a njegova ideja še živi in nadaljevali bomo z delom tam kjer je Dušan končal, kajti to, da politika ni našla dovolj volje in moči za spremembo ustave ni neuspeh Dušana Fortiča neumornega borca za vrednote NOB, to je neuspeh nje same.«

Aldo Pirihu

*1924, +2014

 »Pred nami je novo delo na tematiko NOB na območju slovenske Istre. Napisano je s toplino, ki jo avtor vedno občuti do teh krajev in ljudi v spominih na težke vojne čase. Iz teksta vseskozi veje ljubezen do Istre in njenega ljudstva, med katerimi so se dobro počutili borci in aktivisti, ki so od drugod prihajali v Istro propagirat idejo OF in organizirat NOG. Povsod so bili lepo sprejeti in počutili so se varne. Tak sprejem in počutje je kot borec KMK doživel tudi avtor Aldo Pirih, zato je nekako čutil kot svojo dolžnost, da se istrskemu ljudstvu oddolži na tak način – s knjigo.«

 

Tako sem zapisala v uvodu knjige A. Piriha Pomlad na obali / Komanda mesta Koper daljnega leta 1990. In tako sva se tudi spoznala, še bolj daljnega leta 1979 – jaz, kustosinja zgodovinarka v koprskem muzeju na začetku kariere, on, nekdanji borec KMK, ki je po odhodu v pokoj začel zbirati gradivo za knjigo o njegovi partizanski enoti. In rodilo se je plodno sodelovanje in lepo prijateljstvo. Skupaj sva hodila po terenu, slišala in zapisala veliko vojnih spominov, takšnih in drugačnih, ki so bili zelo dragoceni pri sestavljanju mozaika vojnih dogodkov v slovenski Istri. Lepa in pomembna leta tudi zame, ki sem tako nabirala dragocena znanja in izkušnje ter spoznanja, ki so me oblikovala kot zgodovinarko in človeka. Aldo je bil kot pravnik po poklicu pri delu zelo natančen, zbral in pregledal je ogromno gradiva. Bil je zelo razgledan in odprt za različne opcije ter z velikim občutkom za pravičnost. Tudi po izidu knjige sva prijateljevala naprej, vedno je našel zame še kakšen podatek ali gradivo, skupaj sva obiskovala njegove istrske vojne tovariše, s katerimi je obdržal prijateljske stike do konca. Dokler je mogel je redno prihajal v Boršt na spominske

proslave, kjer se vsako leto spomnimo zajetja borcev štaba KMK in smrti njihovega komandanta Frenka. Kot največji poznavalec teh dogajanj je vrsto let tudi aktivno sodeloval kot govornik. 

 

  

Aldo Pirih (prvi z leve) v družbi soborcev Komande mesta Koper Valerija Jakomina in Jožka Sergaša pri terenskem delu za knjigo Pomlad na obali / Komanda mesta Koper.

Aldo pa ni bil le borec KMK. Svojo uporniško pot je začel kot član SKOJ-a v Zagrebu leta 1940, kamor se je družina preselila v začetku 30. let. Marca 1943 so ga zaprli v Lepoglavo. Ko so partizani julija 1943 osvobodili zapornike, se je pridružil Kalničkemu partizanskemu odredu. Kmalu je bil ranjen. Po mesecu dni zdravljenja v bolnišnici je postal član okrožnega komiteja KPH Varaždin, kjer je delal v agitpropu in ciklostilni tehniki. Ko je spomladi 1944 vodstvo NOG vabilo Primorce, ki so v času fašizma emigrirali v Jugoslavijo, da se vrnejo kot aktivisti v svoje kraje, se je Aldo prijavil za delo v Trstu, torej blizu njegovega rojstnega kraja, Tržiča-Monfalcona. Po enem mesecu potovanja je prišel v Istro v začetku junija, ravno ko je bila v Kastelcu konferenca KPS istrskega okrožja, zato ni mogel takoj v Trst, ampak so ga zaradi varnostnih ukrepov zadržali za nekaj časa na

KMK. Zgodilo pa se je, da je tudi KMK potrebovala kader, tako je pri njej ostal do konca oktobra 1944, kjer je bil najprej kurir, nato referent za agitprop in nazadnje obveščevalec. Do konca vojne je bil še na Komandi istrskega vojnega področja, kjer je do februarja 1945 vodil komisarju personalne posle, nato pa konec vojne dočakal kot politkomisar na KM Materija.

Istra je bila vedno del njega, v njegovem srcu, rad je prihajal sem in nazadnje je postala tudi njegov zadnji dom.

V morju, ob katerem se je tudi rodil, tam, na drugi strani zaliva, v Tržiču.

Spoštovani tovariš Aldo, prišel je čas neizogibnega slovesa, ostaja pa v srcu veliko dragocenih spominov. V imenu Združenja borcev občine Koper in v mojem imenu izrekam družini globoko sožalje.

 Vlasta Beltram

 

Anton Tomc

Samo tri tedne je minilo od smrti njegove življenjske sopotnice Jelke Tominc, ko smo se na koprskem pokopališču poslovili od Antona Tominca, ponosnega in pokončnega človeka, ki se je rodil pred 89 leti v skromni a ponosni družini v Dolenji vasi pri Senožečah. Tako kot vsi primorski otroci in mladostniki tistega časa je že zgodaj občutil krivičnost italijanskega okupatorja in fašističnega nasilja. 25. oktobra 1942 so ga kot devetnajstletnega mladeniča Italijani prisilno mobilizirali, tako kot so tistega leta mobilizirali vse njegove vrstnike, in ga močno zastraženega odpeljali v taborišče posebnih enot v kraju Asti. Od tu so ga nekaj mesecev kasneje s sotovariši, ki so tvorili kazensko enoto, odpeljali v Grčijo, kjer so ga najprej namestili na otoku Avbeja, kasneje pa na otoku Krf. Tu ga je njegov svobodomiselni in uporniški duh pripeljal v grško organizacijo narodnoosvobodilnega gibanja ELAS. Ob kapitulaciji Italije je bil Anton Tominc še vedno na otoku Krfu, kjer je kot pripadnik grških partizanov sodeloval v bojih proti Nemcem, ki so se tu izkrcali, vendar so ga zajeli in pristal je v nemškem taborišču. Toda tudi tu se ni vdal v usodo. Uspelo mu je pobegniti in se vključiti v grško partizansko divizijo, ki se je borila na območju Severne Grčije. Jeseni 1944 pa mu je uspelo vzpostaviti stike z zahodnimi zavezniki in priti v partizansko taborišče Gravina, kjer se je vključil v Peto prekomorsko brigado. Z njo je odpotoval v domovino, kjer se je v Dalmaciji, pri Gospiču in v drugih krajih Like boril proti nemškemu okupatorju. Po razformiranju Pete prekomorske brigade je kot borec Gubčeve brigade sodeloval v sklepnih operacijah za osvoboditev Dolenjske in Ljubljane, kjer je dočakal tako težko pričakovano svobodo.

Po osvoboditvi ga je pot najprej vodila v Zgornjo savinjsko dolino, kjer je spoznal svojo kasnejšo življenjsko sopotnico Jelko, ki je bila prav tako zaznamovana z nasiljem in trpljenjem nemškega delovnega taborišča, in s katero je ustvaril trdno družino, v kateri sta se rodila sinova Igor in Vojko. Nanju je prenašal vse vrline, ki so ga krasile na njegovi življenjski poti: poštenost, delavnost, pokončnost in pogum.

Leta 1957 so se preselili v Koper, kjer je Anton Tominc svoja najbolj kreativna leta posvečal razvoju obalnega gospodarstva, ki ga je bilo potrebno razviti iz samih temeljev, najprej kot delavec

Gospodarske zbornice, kasneje pa kot vodilni mož gostinsko turističnih podjetij hotela Galeb in hotela Žusterne. Kot aktivni član Zveze borcev si je prizadeval za ohranjanje tradicij narodnoosvobodilnega boja, kot aktivni član Turističnega društva pa za razvoj turizma, kot ene izmed pomembnih gospodarskih panog obalnega območja.

 

STANISLAV RAKAR – STANKO

*1927 - +2018

Bilo je 10. decembra 2017, ko smo bili na obisku pri našem članu Stanku Rakarju. Praznoval je svoj devetdeseti rojstni dan. Zgovoren, prijeten pripovedovalec, čistega spomina in vesel našega obiska. Beseda je stekla o zdravju, vsakdanjem življenju a največ časa je bilo namenjeno spominom na čas vojne in preživetih vojnih grozot. Čeprav je minilo od konca vojne 73 let, so spomini na leta v vojni močno zasidrani v zavesti vsakega partizana – borca. Bolj kot so se leta nabirala, bolj so na površje prihajali spomini, doživljanja in tudi podoživljanja tistih strašnih let preživetih travm, trpljenja, mraza, lakote, izgube soborcev – let uničene mladosti.

Stanko je spomine na svoje življenje skrbno zapisal, to bo bogata popotnica rodovom, ki jih je zapustil. Od njega smo se poslovili 12.julija letos na pokopališču v Dekanih.

V svojih spominih je zapisal: “ Rodil sem se 10. 12.1927 v Movražu. Siromašna družina je štela osem otrok. Čeprav v revščini, so bila to moja brezskrbna otroška leta, polna iger na paši živine in veliko druženja z vrstniki.

Ta otroška brezskrbnost se je kaj hitro končala. Druga svetovna vojna je Stanku obrnila življenje. Sam je zapisal:” V juniju 1944 so vaški terenci dobili nalogo zbiranja novih fantov za odhod v partizane in mednje sem bil izbran tudi sam. Visok sem bil približno 150 cm, drobne postave, otroškega videza in star dobrih 16 let. Na zborno mesto v Truške me je kot otroka spremljala mama, v prepričanju, da me takega otroka partizani ne bodo vzeli s seboj. A posebna komisija je soglasno ugotovila, da sem sposoben postati borec – partizan. S solzami v očeh sem zapustil jokajočo mamo in se pridružil skupini izbranih borcev. S seboj nisem imel ničesar, saj je bila mama prepričana, da se bova skupaj vrnila.”

Tri dolge, mučne tedne je Stanko s skupino novih tovarišev pešačil.Prehodili so pot mimo Kubeda, proti Zazidu in nato proti Slavniku od tu pa dalje proti Notranjski in potem na Dolenjsko, točno v Črnomelj v Beli Lrajini, kje je bil dodeljen v 15. brigado, 15-te divizije 7. Korpusa. Ves čas potovanja niso spali, dovoljeni so jim bili le krajši počitki, tudi hrana je bila izredno pičla. Stanko je v svojih spominih zapisal številne nepopisne boje, izgube, tragedije, ko je neštetokrat skupaj s soborci zrl smrti v oči. Bil je v samem žarišču bojev proti sovražniku povezanemu z domobranci. Pogosto je bil priča gnusnemu bratomornemu klanju.

V spominih dobimo zapisano:

“Vsak boj je bil po svoje kurta zgodba, vodena v nemogočih razmerah, večkrat v obupnem stanju duha in razuma. Predvsem je bilo težko nam, borcem s Primorske, ko so nas v bojih z domobranci le ti psovali in vzklikali: kaj iščete na naši zemlji, živega ujemi, samo živ naj bo….” Stanko zapiše, da je imel pri sebi vedno ročno bombo, saj po vsem, kar je videl in doživel, je le ta postala njegova zadnja prijateljica, saj je vedel, da ga domobranci živega ne smejo dobiti. Sam se je srečal s prizori, ki jih je videl na truplih partizanov. Bila so iznakažena na razne načine, vsem so bile s puškinim kopitom razbite glave do neprepoznavnosti, veliko jih je umrlo v silnih mukah, le redki so padli pod streli, kar je bila takrat še sreča.

V svojih spominih je podrobno opisal boje, kjer je bil sam udeležen; pri vasi Žvirče, blizu vasi Hinje, v vasi Krka, kjer je doživel pravi boj z domobranci in kot sam zapiše, je takrat prvič videl teči krvavo reko. Kot partizan se je boril v številnih krajih Dolenjske. Te kraje je velikokrat obiskal in se srečeval z bivšimi soborci.

Prišla je pomlad 1945 leta. Boji so počasi pojenjavali, čutiti ja bilo, da se bliža konec vojne, sovražniki vseh barv so se preko Slovenije začeli umikati proti severu. Natančno se spominja 08.maja 1945, ko je zadnji topovski strel sovražnika v Ljubljani oznanil predajo mesta. Zapisal je: “ Pred tem zgodovinskim dogodkom je večja skupina domobrancev preoblečenih v partizane krenila iz mesta in napadla našo sosednjo četo. Bilo je veliko ranjenih in mrtvih partizanov le nekaj ur pred uradnim koncem 2.svetovne vojne, žalostna usoda vojaka, ki že razmišlja o svojcih, dekletu, ženi, mami … svobodi.”

Stankova brigade je v mesto vkorakala v jutranjih urah. Prihod je bil veličasten, Ljubljančani so jih pričakali z velikim navdušenjem. Iz Ljubljane se mu je peš pot nadaljevala do Kamnika, kjer je tudi sodeloval v osvobajanju mesta. Partizansko obleko je slekel šele 15.oktobra 1945, ko se je vrnil domov.

Bogati in branja vredni so njegovi zapisani spomini, podobno zgodbo bi lahko zapisal vsak od mnogih junakov – partizanov.

V zaključku svojih spominov je dejal: “ Vse, kar sem tu zapisal, je le delček dogodkov, ki sem jih hotel iztrgati iz pozabe in jih prenesti svojima sinovoma, vnukom in vsem, ki jih to zanima.”

Po vrnitvi domov je moral v boj za kosom kruha. Delo je našel v sedanji Pivki v podjetju Javor. Ustvaril si je družino, vendar so ga življenjski pogoji pripeljali nazaj v rodni Movraž. Iskal je novo zaposlitev in delo dobil v bivšem podjetju Stavbenik v Kopru, kjer je opravljal delo tesarja vse do svoje upokojitve. Ž ženo Branko sta si v Dekanih kupila staro hišico in jo skrbno uredila v prijeten dom. Stanko je bil redoljuben človek, vse je moralo biti opravljeno ob pravem času in do potankosti. Zgledno in z ljubeznijo je urejal svoj vrt, vinograd, rože. V naravi je našel svoj mir, počitek in hkrati užitek ter čas za razmislek. Verjetno mu je bila ljubezen do zemlje, do narave položena že v zibel, saj je bil sin dobrega vrtnarja. Stanko je v vsa opravila vključeval tudi sinova, ki danes nadaljujeta pa očetovih stopinjah.

Pred 15-timi leti je izgubil ženo, vendar ni se znašel v samoti ali osamljenosti. Povezana družina, otroški smeh in otroške vragolije so Stanku vlivali novih moči, srečen je s svojo številčno družino posedel in kramljal v senci pod svojo pergola. Kljub vsem tegobam je bilo njegovo življenje polno in kvalitetno, ker je znal pametno, razumno, umirjeno in pošteno krmariti skozi vsakdan.Rad je imel tudi svojo zasebnost, ko se je umaknil, da je lahko bral, pisal dnevnik, pogledal TV, uredil po stanovanju.

Sledi njegovega dela so vidne tudi v Dekanih, saj je kot tesar veliko pomagal pri izgradnji gasilskega doma ter pri širitvi pokopališča. Tudi marsikatera streha v vasi je občutila njegovo prisotnost.

Vseskozi je bil član KO ZB za vrednote NOB Dekani in član DU Dekani. Zelo rad se je družil, se udeleževal srečanj, šel na izlete ali pa preprosto s prijatelji v naravo.

Stanko je svojo očetovsko nalogo opravil več kot z odliko. Družini njegovih sinov sta ponosni na očeta, tasta, nonota pranonota. Za seboj pušča bogato dediščino, številne izkušnje in spomine, ki bodo bogatili in plemenitili naslednje rodove in vse, ki smo Stanka poznali in bili kakorkoli povezani z njegovim življenjem.

Stanko, hvala vam za vse!

Zapisala Magda Fonda

 

RAUL ŠIŠKOVIČ

*21. 8. 1931, Črni Kal, + 31. 5. 2012, Škofije

Neozdravljiva bolezen nam je vzela enega stebrov naše organizacije, tovariša Raula Šiškoviča.

Prezgodaj je še za celovito ovrednotenje njegovega dela, tudi zaradi njegovega obsega. Zaenkrat lahko poskušamo oceniti le njegov prispevek na posameznih področjih, ki ga je čas že potrdil in ki je tudi strokovno že toliko ovrednoten, da o njem ne more biti dvomov.

Tovariš Raul je sodil v prvo generacijo mladih ljudi iz naših krajev, ki so po vojni študirali v Ljubljani in med tiste izobražence, ki so izborili prevečkrat zapostavljeni Slovenski Istri enakopraven položaj med slovenskimi pokrajinami. Ta namreč nekdaj ni bil povsem samoumeven.

Glede na zgodovinsko zapostavljenost ter gospodarsko in družbeno nerazvitost je bilo treba v Slovenski Istri tudi po vojni še veliko storiti. Z razvojem šolstva in kulture je bilo treba v korak z drugimi slovenskimi pokrajinami, ki jim je bila zgodovina bolj naklonjena. Treba je bilo oblikovati novo podobo istrskih krajev, ljudi pa osvoboditi nerazvitosti in občutka manjvrednosti. Tega so jim stoletja vcepljale vse dotedanje oblasti od beneške dalje. Italijanski nacionalizem jih je proglašal za barbare brez kulture, ki jim seže obzorje le do konca njive, ki jo orjejo, kot je na primer ob koncu devetnajstega stoletja zapisal koprski časnik Egida. Soočiti se je bilo treba tako s posledicami medvojnega poitalijančevanja, kot tudi s hrvaškimi poskusi prisvajanja znatnega dela Slovenske Istre. Vsega tega ni bilo mogoče narediti brez osnov, brez temeljnih podatkov, znanja in podlage v literaturi ter raziskovalnem delu.

O Slovenski Istri je bilo do tistega časa malo napisanega. Prva povojna generacija istrskih izobražencev je skupaj s strokovnjaki iz matice orala ledino na številnih področjih. Nadoknaditi je morala dvajsetletno obdobje brez slovenskih šol in se spopasti z nerazvitostjo, ki je bila posledica stoletne zapostavljenosti. Zabeležiti je bilo treba tudi najosnovnejše vključno s poimenovanjem pokrajine. Matica je bila do teh krajev mačehovska že v devetnajstem stoletju, posebej ob oblikovanju slovenskega šolstva. To velja tako za njen ljubljanski, kot tudi za njen tržaški del. Sleherno povojno raziskovalno delo je bilo zato neprecenljivo. Tudi diplomsko delo o Bržaniji, za katerega je tovariš Raul prejel študentsko Prešernovo nagrado. Bilo je hkrati prispevek k širšemu vedenju o pokrajini, ki je bila predolgo zastrta očem slovenske javnosti.

Temu prispevku so sledili številni drugi, ne le tisti iz njegove geografske stroke. Pisal je vse življenje. Kot izvrsten poznavalec krajev in ljudi v Slovenski Istri je posegal tudi na druga področja, širše domoznansko, narodopisno in zgodovinsko. Nabralo se jih je za zajetno bibliografijo.

Na tedanjem okraju se je v drugi polovici petdesetih in prvi polovici šestdesetih let ukvarjal z mednarodnimi odnosi in z manjšinskimi vprašanji. Opravil je tudi vrsto raziskav o položaju italijanske narodnosti na dvojezičnem območju in zagotavljanju njene enakopravnosti.

Veliko je storil za slovensko narodnostno skupnost v Italiji. Sodeloval je pri ponovnem vzpostavljanju vezi, ki jih je potrgal Kominform, razvijal je različne oblike čezmejnega sodelovanja in bil nekoliko pozneje tudi med pobudniki sodelovanja koprske občine z občinama Dolina in Milje. Sodeloval je pri odpiranju v italijanski prostor, ki je bilo pogoj za izboljševanje odnosov in gospodarsko sodelovanje, pa tudi pri tkanju vezi s številnimi organizacijami in skupnostmi iz vseh krajev Italije.

V obdobju, ko je delal na okraju, je proučeval tudi lokalno samoupravo. Svoje poznavanje tega področja je utrjeval tudi z delom na terenu. Že tedaj je po vaseh spoznal širok krog ljudi in tudi pozneje se je med njimi vselej dobro počutil. Delovanju krajevnih skupnosti je posvečal veliko pozornost tudi pozneje, posebej v okviru dela v Socialistični zvezi in na občini.

Po ukinitvi okrajev je učil na koprski gimnaziji. Po srcu in duši je bil vselej predvsem pedagog. Kot profesor in ravnatelj se ni zatekal k argumentu avtoritete. Z neposrednim pristopom je vselej našel stik z mladimi ljudmi. Bil je primer dinamičnega učitelja novega kova, ki se mu ni bilo treba zatekati k disciplinskim ukrepom. Veliko več je opravil s spodbudo in z dialogom, pa tudi tako, da pri pouku ni obravnaval abstraktnih primerov, pač pa resnično življenje z vsemi protislovji vred. Mladi so mu zaupali in sooblikoval je vrsto generacij. Številni med njimi so dali svoj prispevek k razvoju naših krajev in pri večini lahko prepoznamo tudi njegov pečat. Z mladimi je delal pred tem tudi v mladinskih organizacijah, kot brigadir pa tudi na področjih kulture in športa. Dolgo je bil starešina koprskih tabornikov. Na Škofijah, kamor se je po poroki preselil na ženin dom, pa je veliko pomagal rokometnemu klubu Burja, tudi kot predsednik. Povsod je pustil sled za sabo.

Kljub temu, da je bil iz premožne družine, je bil vse življenje opredeljen socialistično. Vpet je bil v graditev nove družbe čeprav se je ta rojevala skozi številna protislovja. Nekatera so prizadela tudi njegovo družino, predvsem nacionalizacija družinske gostilne. V življenju je izkusil tudi krivice, a je ostal vselej zvest svojim idealom ljubezni do lastnega naroda in boju za družbeno pravičnost. Vse življenje je delal v naprednih družbenih in političnih organizacijah. 

Neprecenljiv je njegov prispevek k opredelitvi strahotnega krvnega davka, ki ga je morala za osvoboditev plačati Slovenska Istra. S pisanjem, posebej pa z uredniškim delom je sooblikoval večji del literature, ki je nastala pod okriljem našega Združenja in ob sodelovanju založbe Lipa, ki jo je nekaj časa tudi vodil. Delo v mladinski organizacijo med vojno je opisal v poglavju Veliki polet mladinskega gibanja od septembra 1943 do spomladi 1944, v zborniku »Napredna mladina Slovenske Istre«. Njemu in njegovim tedanjim sodelavcem smo dolžni zahvalo za strokovno ovrednotenje prispevka Slovenske Istre v boju za svobodo. Kot odgovorni urednik je namreč podpisan tudi pod temeljnim delom našega domačega zgodovinopisja, ki nosi enak naslov.

K razvoju naših krajev je veliko prispeval tudi z družbenim in političnim delom. Razvoj je bil za nerazvito območje najpomembnejša naloga. Treba je bilo preseči njegov zgodovinsko pogojeni zaostanek za ostalim delom Slovenije, posebej njenega podeželja. Ključ za to je bila šola. Smela odločitev za celovito prenovo šol in vrtcev v občini z novogradnjami in dograditvami je bila tudi izjemen finančni zalogaj. Izpeljati jo je bilo mogoče le z opiranjem na lastne moči, s samoprispevki. Ta pot je terjala veliko strpnega prepričevanja, dogovarjanja in usklajevanja, saj so ljudje za razvoj prispevali iz lastnega žepa. Kot podpredsednik izvršnega sveta zadolžen za družbene dejavnosti je tovariš Raul v obdobju 1974 -78 vodil odbor za samoprispevek. V okviru izvršnega sveta je usklajeval tako strokovno pripravo programa investicij kot tudi njegovo izpeljavo. Podobno je bilo pri uresničevanju programa drugega samoprispevka. Ob koncu sedemdesetih in na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja je bil predsednik koprske občinske konference SZDL in je tedaj delal predvsem pri organiziranju javne razprave in političnem usklajevanju. Obiskovati je bilo treba podjetja in krajevne skupnosti, se izpostavljati na zborih občanov in na zborih delavcev, Vse to je bilo treba potrditi tudi v volilni skrinjici na referendumih.

To so bila leta graditve. Poleg mreže šol in vrtcev in obsežne stanovanjske izgradnje je bila temeljito posodobljena komunalna, družbena in prometna infrastruktura, z vzporednim cevovodom je bila urejena vodna oskrba, zgrajen je bil višinski vodovod, veliki premiki so bili glede cestnega, pa tudi telefonskega omrežja. Zgrajena je bila izolska bolnišnica. Sistemskih virov financiranja je bilo malo. Pomagati si je bilo treba z denarjem iz dohodka delovnih organizacij in prepričevati odgovorne v njih, naj prispevajo. Tovariš Raul je bil v tem času eden politično najbolj odgovornih ljudi naše občine in je sodeloval tako pri oblikovanju politike, kot tudi pri njeni izpeljavi.

Koprski občinski skupščini je predsedoval v izjemno zapletenem obdobju družbenih vrenj ob koncu osemdesetih let, ko je bilo treba širine pogledov, pa tudi razsodnosti. Tudi ali pa predvsem njegova zasluga je, da bo ta čas ostal v spominu po demokratičnem vzdušju, ki bi mu težko našli primerjave pred in po tem. Od koprske občine je prejel priznanje z zlatim žarkom.

Veliko je prispeval k temu, da je Slovenska Istra slednjič našla svojo identiteto. Kot geograf, pa tudi kot politični delavec je odločilno vplival na njeno poimenovanje. Prispeval pa je tudi k temu, da so njeni prebivalci, tako avtohtoni, kot tudi priseljeni, izoblikovali skupen občutek pripadnosti in da ne glede na poreklo štejejo kulturno dediščino Slovenske Istre za svojo.

S svojim zadnjim delom, knjižico Moje stezice in poti, ki jo je objavil ob osemdesetletnici, je opravil obračun svojega dela in se z njo, kot bi slutil, da se njegov čas izteka, dostojno poslovil. Skozi pripoved o svoji družini je v njej dosti povedal tudi o domačih krajih. Upravičeno je bil ponosen na svoj rod zavednih narodnih delavcev, posebej na strica Karla, ki so ga 1923. leta ubili fašisti in na očeta Albina, ki je umrl leta 1942 v fašističnem zaporu, pa jima naša družba za to nikoli ni dala pravega priznanja.

Tovariš Raul Šiškovič je bil eden stebrov naše organizacije. Ljudje so ga je imeli radi predvsem kot človeka. Z osebno skromnostjo, pozornostjo in rahločutnostjo si je znal pridobiti zaupanje, vzpostaviti stik in združevati. S širino pogledov je znal presegati razlike. Tuja mu je bila sleherna preračunljivost. Vse je povedal na svoj sicer blag a neposreden način, vselej v oči. Znal je oceniti človeka. Ni maral sporov, a je bil, ko je bilo treba, pogumen in odločen.

V naši organizaciji je užival velik ugled. Poleg dela v komisiji za zgodovinopisje in založniško dejavnost je bil kot član njenega vodstva dejaven tudi na vseh ostalih področjih. Za življenjsko delo je pred tremi leti prejel tudi njeno najvišje priznanje, Zlato plaketo, na katero je bil še posebej ponosen.

V spominu želimo ohraniti njegov nasmeh, ki je odražal vedrino in življenjski optimizem in njegovo tehtno besedo, ki smo ji vselej radi prisluhnili. Za seboj je zapustil trajne sledove. V čast nam je bilo, da smo bili njegovi sodelavci in prijatelji. Slava njegovemu spominu!

B. Kralj

 

Ela Meško

V starosti enainosemdesetih let nas je zapustila Mihaela Meško. Kljub temu, da je z nepopisno vztrajnostjo prebrodila najhujše posledice težke bolezni, se je kruta usoda še enkrat poigrala z njo, tokrat žal dokončno.

Z rodne Štajerske se je kmalu po končanem učiteljišču leta 1953 preselila v Koper in si ustvarila družino. Delala je v prosveti, v dijaškem domu, na pomorski srednji šoli in na koprski gimnaziji, posebej pa je bila dejavna v Zvezi prijateljev mladine. Tudi po upokojitvi je nadaljevala z delom v družbenih organizacijah. Tudi glede tega, ne le glede družinskega življenja sta se vzorno ujela z možem Cirilom. Večino dela sta opravila skupaj in večkrat je bilo njun prispevek težko razmejiti.

Njeno delo v krajevni skupnosti Žusterna se je začelo že pred selitvijo na Markovec v letu 1978, saj sta z možem že tedaj postavljala na noge prve hišne svete v novem naselju. Veliko sta prispevala k razvoju krajevne samouprave. Delo sta v naslednjih desetletjih nadaljevala v organih krajevne skupnosti in v družbenih organizacijah, večkrat pa tudi na občinski ravni. Skupaj sta opravljala tudi številne organizacijske naloge, posebej prirejanje izletov v okviru upokojenske in borčevske organizacije. Tudi z njunima imenoma so povezana številna priznanja, ki jih je prejela krajevna skupnost Žusterna.

Ela, kot smo jo klicali, je v zadnjem desetletju veliko prispevala predvsem k delu žusternske krajevne organizacije koprskega Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov, ene največjih krajevnih borčevskih organizacij v občini. Od maja 2008 do letošnjega junija je kljub hudim zdravstvenim težavam organizacijo tudi vodila kot njena predsednica, pa tudi v novem mandatu je ostala članica njenega izvršnega odbora. Veliko je pripomogla pri pridobivanju novih članov, tako da se je v času njenega vodenja članstvo povečevalo in se je vanjo včlanilo tudi veliko mlajših simpatizerjev.

Koprsko občinsko združenje protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov ji je na letošnji skupščini podelilo priznanje za izjemen prispevek k utrjevanju vrednot NOB, ob letošnjem krajevnem prazniku 4. juliju pa je prejela tudi najvišje priznanje krajevne skupnosti Žusterna. Že pred tem je prejela priznanje SZDL, največ pa ji je pomenilo priznanje Zveze prijateljev mladine, na katerega je bila posebej ponosna.

Angela Barut

Angela Barut iz Škofij, se je rodila pred 102. leti v Gabrovici, prav takrat, ko se je začela prva svetovna vojna. Bila je iz izredno zavedne družine Ivančič, ki je doživela veliko hudega že v času fašizma, med vojno pa je večina žrtvovala svoje življenje za svobodo. Bunker s tiskarno, ki so ga 28. maja 1944 iskali Nemci skupaj s italijanskimi fašisti in domobranci je bil prav v njeni hiši, a kljub pobijanju, ustreli so tudi njeno mamo, skritih partizanov ni nihče izdal. Več v poslovilnem govoru predsednika koprske borčevske organizacije Guida Bertoka. Klikni tu in preberi govor.

Jože Race

Sporočamo vam žalostno novico,da je je umrl borec in dolgoletni predsednik Domicilnega odbora Mornariškega odreda Koper Jože Race.

"Upam, da smo kaj prispevali tudi k temu, da imamo danes slovensko mornarico in da se to ne bo pozabilo,« je lani ob obujanju spominov na delovanje Mornariškega odreda Koper dejal Jože Race, častni predsednik Skupnosti partizanskih pomorščakov Slovenije. Bil je borec majhne partizanske pomorske enote, ki se je 15. oktobra 1944 v Loparju nad Koprom prvič zbrala, potem pa sodelovala pri osvobajanju severozahodne Istre - od izliva Soče v Jadran do izliva Mirne in seveda tudi Trsta. S tem je pomembno prispevala k odločitvi o tem, da imamo Slovenci danes svoje morje in da nadaljujemo pomorsko tradicijo. Po osvoboditvi se je Jože Race najprej zaposlil v Intereuropi kot voznik tovornjaka, zatem pa je bil zasebni prevoznik.

Klikni in preberi: Poslovilni govor predsednika skupnosti partizanskih pomorščakov Giorgia Ribariča.

Ciril Kobal

Ciril se je rodil 11. oktobra 1920 v Ponikvah na Krasu, na skromni kmetiji, ki ni zadoščala za primerno preživljanje družine. Zato so morali, čeprav zelo mladi otroci, po svetu s trebuhom za kruhom. Tako je tudi Ciril, komaj osemletnik, odšel za pastirja v Povir. Spomladi 1933 je Cirila kot dobrega učenca duhovnik Virgil Šček izbral za študenta in ga poslal v Semenišče v Gorici. Čeprav priden, Ciril ni imel veselja do duhovniškega stanu in je leta 1936 zapustil Semenišče in šolanje nadaljeval na klasični gimnaziji v Gorici do vpoklica na služenje vojaške obveznosti, aprila 1940. Ker je v tistem času bil italijanski državljan je vojsko služil v 51. pehotnem polku v Perugii in ob vstopu Italije v drugo svetovno vojno, junija 1940, je bil na italijansko francoski meji. Kot politično nezanesljiv je bil julija skupaj z ostalimi Primorci izločen iz redne vojske, razorožen in poslan v Battaglione speciale v Benevento, na jug Italije, potem pa v 92. pehotni regiment v Torino. Maja 1942 so nezanesljivi Slovenci bili pravšnji za nadomestne vojake v prvih bojnih vrstah v Afriki in Ciril je bil med njimi. V bitki pri El Alameinu (oktobra 1942) se je predal enotam 8. britanske armade, ki jim je poveljeval general Bernard Montgomery in bil poslan v taborišče za vojne ujetnike v Egipt, nato pa ob posredovanju Ivana Rudolfa v posebno taborišče El Tahag v bližini Aleksandrije.

Na predvečer Božiča 1942 v Palestini je Ciril postal vojak jugoslovanske kraljeve vojske, že januarja naslednje leto pa vojak britanske vojske. Tam so ga usposobili za radiotelegrafista in padalca. Po kapitulaciji Italije je kot pripadnik posebne obveščevalne službe britanske vojske prispel v Bari in tam stopil v stik z bazo NOVJ, ter poučeval partizanske radiotelegrafiste. Februarja 1944 je bil v dogovoru z bazo in štabom mornarice prepeljan na Vis in od tam na Dugi otok z nalogo, da poroča zaveznikom o nemških ladjah med Trstom in Albanijo in Grčijo. Ob prihodu na Dugi otok je Ciril izjavil, da vstopa v partizansko vojsko, kar je bilo sprejeto in po prisegi 1. maja 1944 je tudi uradno prejel legitimacijo in modro titovko. Ko so se odnosi med partizani in angleži jeseni 1944 nekoliko ohladili je Ciril odpotoval v Bari in se poslovil od Angležev, ter ponovno prišel v bazo NOVJ. Iz Gravine pa je decembra 1944 odpotoval v Split. Vendar, tam ga ni pričakal partizanski sprejem, temveč so ga odpeljali v prostore OZNE, kjer je tamkajšnji šef naročil, naj ga odpeljejo v Kaštel. Vendar ga je v četi prepoznal poročnik OZNE še iz Dugega otoka in ga poslal v Zadar ter vključil v Drugi pomorski obalni sektor, kot radiotelegrafista v bojih za osvoboditev Paga, Kvarnerja, Reke, Istre, Trsta in Pulja, kjer se je za Cirila 9. maja 1945 končala druga svetovna vojna. A ni se končala s prihodom domov, temveč z aretacijo na rojstni dan. OZNA ga je odpeljala v Kaštel Sučurac in zaprla v temnico. Po dolgih 40 dni temnice in 4 mesecih preiskovalnega zapora ker je bil angleški vojak, so ga izpustili in demobilizirali.

Po tej hudi preizkušnji je prišel domov v Ponikve, a volje do dela mu ni zmanjkalo in se je takoj vključil v delo narodnoosvobodilnih odborov. Zaradi silne vneme po delu je bil sprejet v službo v Sežani kot vodja matičnega urada. A ker je to področje takrat še spadalo v cono A pod upravo zaveznikov je Ciril veliko sodeloval kot aktivist pri terenskem delu in na veliki manifestaciji za priključitev Jugoslaviji junija 1946 bil aretiran s strani Angležev in poslan v zapor v Trst za tri tedne. Izpuščen začasno do procesa, se je odpravil v cono B in v Šempasu opravil upravno politično šolo. Februarja 1947 se je preselil v Hrpelje – Kozino, po priključitvi sežanskega okraja k Jugoslaviji pa znova v Sežano, tedaj že poročen z Valerijo Ujčič, s katero sta imela štiri otroke. V Sežani je postal poverjenik za lokalno industrijo in obrt, nato šef urada za statistiko, pa finančni inšpektor, do 1958. šef odseka za gospodarstvo in komunalne zadeve občine Divača. V Ljubljani je zaključil Višjo upravno šolo in leta 1961 se je družina preselila v Koper. Služboval je na Okrajnem LO Koper, v Mladinskem zdravilišču Debeli Rtič, Intereuropi Koper in Občini Koper. Seznam društev, združenj in skupnostih, pri katerih je sodeloval je dolg in izjemen. Tudi seznam odlikovanj je tak, medalja zaslug za narod, za hrabrost, red zaslug za narod s srebrno zvezdo, red republike z bronastim vencem, bronasta in srebrna plaketa vojne mornarice, častni znak svobode Republike Slovenije, številna priznanja rdečega križa, priznanja za plemenitost in človekoljubno delo in številna druga.

V svojem bogatem in raznolikem življenju je veliko svojega časa in truda namenil delu na humanitarnem področju in skrbi za ljudi, ki so se brez svoje krivde znašli v hudih stiskah.

Sodeloval je v različnih humanitarnih akcijah za pomoč žrtvam potresov in poplav, ki so bila v prejšnjem stoletju kar pogosta na področju bivše Jugoslavije pa tudi drugod po svetu. Posebno skrb pa je vsa leta namenjal vsebini in namenu krvodajalstva saj je kot krvodajalec seznanjal predvsem svoje sodelavce v Intereuropi, da je dati kri za sočloveka, ki jo potrebuje za ozdravitev ali da se izogne smrti, ena izmed najbolj humanih dejanj sočloveka. To svoje poslanstvo pa je opravljal tudi širše med prijatelji, znanci pa tudi med mladimi.

Vrsto let je bil predsednik kasneje pa član komisije za krvodajalstvo pri občinskemu združenju Rdečega križa v Kopru. V delu te komisije se je poleg ostalega prizadeval za čim tesnejše sodelovanje z drugimi organizacijami s področja krvodajalstva. Bil je pobudnik za tesnejše sodelovanje s krvodajalci iz sosednjih držav. Posebej pa je poudariti njegovo sodelovanje s krvodajalci iz občine Sesto San Giovanni iz mesta Milano, s katerimi je koprsko združenje že leta 1968 podpisalo listino o pobratenju. Pogosto je obiskoval osnovne in srednje šole ter mladim predstavljal vsebino in pomen krvodajalstva za bolj varno življenje slehernega človeka, saj kri rešuje življenja. Med krvodajalci je imel Ciril Kobal zaradi svojega dela in delovanja na področju krvodajalstva častno mesto, saj so ga vsi spoštovali zaradi vloženega dela, ki ga je vrsto let namenjal tej izjemno pomembni dejavnosti.

Ciril je bil vedno temeljit, vztrajen, iniciativen. Moje srečanje in sodelovanje z njim se je začelo, ko sem prišla v Osrednji odbor prekomorskih brigad. Njegov sprejem, spoštovanje, ki ga je vedno in vsakemu izkazoval, predanost delu so me prevzeli. Sodelovati z njim je bilo prečudovito. V spominu mi bo ostalo za vedno, da tudi, ko ni mogel več samostojno od doma, je vztrajal, da se ga pripelje na sestanek odbora. Tudi zaradi Cirila je bilo vredno soustvariti izjemno razstavo o Prekomorcih v Ljubljani.

 Ciril je ljubil naravo in bil tudi navdušen planinec, bil je filatelist, bil je človekoljub, bil je ljubeč oče. A preizkušnje so del naših življenj Ciril pa je preizkusil tisto najhujšo, ko se starš za vedno poslovi od otroka. Dvakrat je doživel to bolečino, leta 1998 pa še slovo od žene. Ko človek ostane brez partnerja in brez prijatelja se zdi, da življenje nima več smisla. A tvojega sta bogatili dve hčerki z družinami, in ker življenje nosi tudi lepe stvari je tudi v tvoje življenje prineslo toplo, srčno in čudovito osebo, prineslo ti je Marijo Božič iz Srmina. Podala sta si roko partnerstva in prijateljstva in to negovala in se spoštovala.

Ciril, vsi, ki smo te poznali vemo, da si bil izjemen človek. V tvoji bližini smo se preprosto dobro počutili, nalezli tvojega optimizma, dobre volje in korajže. Bil si človek z veliko začetnico in ponosni smo, da smo bili del tvojega življenja in ti del našega. Pogrešali te bomo…

V imenu Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper, Osrednjega odbora Prekomorskih brigad in drugih prekomorskih enot v Kopru, Območnega združenja Rdečega križa Koper, Obalnega planinskega društva Koper in v svojem imenu družini in sorodnikom izrekam iskreno sožalje, tebi Ciril naj bo lahka zemlja in počivaj v miru.

Mag. Nada Čibej

DARINKO MATTIAS

Zapustil nas je Darinko Mattias, borec NOV od leta 1941 in upokojeni delavec organov za notranje zadeve. Rodil se je pred enaindevetdesetimi leti v Ljubljani očetu Tržačanu in materi Furlanki. Odraščal je v Bevkah, kjer je okusil trd delavski kruh. Drugo svetovno vojno je dočakal kot voznik tovornjaka v logaškem gradbenem podjetju. Po italijanski okupaciji je našel stik z aktivisti osvobodilne fronte. S tovornjakom je velikokrat prevažal tudi material za partizane, od tiskanih gradiv in letakov, ki jih je trosil po terenu, do orožja. Italijanom vsega tega ni mogel dolgo prikrivati. Marca 1942 so ga v Logatcu aretirali v trenutku, ko je po nalogu partijskega vodstva skušal posvariti aktiviste pred sovražnikovo racijo. Skupaj z očetom je bil interniran v Gonarsu. Takoj po kapitulaciji Italije se je vključil v Logaški bataljon in bil sprejet v partijo. Do konca vojne je bil podčastnik v Prešernovi brigadi. Boril se je na Cerkljanskem, kjer je sodeloval tudi pri varovanju in oskrbi bolnišnice Franja, v Poljanski dolini in v Baški grapi, po osvoboditvi Gorice pa je končal svojo bojno pot  v osvobojenem Trstu. 

Po vojni se je nastanil v Bači, osnoval družino in ponovno prijel za volan tovornjaka. Kmalu pa se je zaposlil v milici, se z družino preselil v Postojno in leta 1951 v Koper. Velikokrat so mu bile poverjene tudi zelo odgovorne naloge saj je sodeloval tudi pri zavarovanju državniških obiskov in je na motorju spremljal tudi predsednika Tita. Zaradi bolezni je moral odložiti motor v kot. Nekaj let je vozil Slavnikove avtobuse, bil je voznik pri Adriacommerceu, nato pa se je vrnil k milici, kjer je dočakal upokojitev. Poučeval je kandidate za vozniški izpit, poletja pa je skupaj z ženo Angelo preživljal med koprskimi taborniki, kjer je poleg skrbi za gospodarjenje opravljal tudi pomembno vzgojno delo.

Ženi Angeli, hčerkama Darinki in Katjuši, sinu Jošku, vnukom in ostalim sorodnikom izrekamo globoko sožalje koprskega združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov.

 

Danica Venturini

Za vedno nas je zapustila naša članica in vsestransko delavna tovarišica, učiteljica in novinarka Danica Venturini iz Žusterne. Rodila se je 6. 8. 1921 v Kromberku, v zavedni slovenski družini Poberaj. Po končanem liceju v Gorici je nadaljevala s študijem jezikov v Benetkah. Kljub temu, da je spoznala italijansko kulturo, ali pa mogoče prav zato, se je v času narodno-osvobodilnega boja odločila, da se kot aktivistka Osvobodilne fronte z svojim znanjem in ljubeznijo do domovine vključi v boj za svobodo in nove odnose. Kot partizanska učiteljice je že takrat spoznala svojega bodočega moža Oskarja Venturinija, ki je po primorskih krajih organiziral narodno in kulturno prebujo. Po osvoboditvi je delala v Gorici pri Ljudski prosveti in na Radiu Slovenskega Primorja v Ajdovščini. Po poroki in preselitvi v Koper je delala na okrajnem ljudskem odboru za prosveto, 1950 pa se je zaposlila na koprski radijski postaji kot novinarka in do upokojitve leta 1972 delala v italijanskem programu.

Od nje se bomo poslovili v četrtek, 29.8.2013 ob 15.00 na koprskem pokopališču.

 

Franc Čopi - Borutin

Zapustil nas je Franc Čopi, znani primorski prvoborec, spomeničar Borutin, iz Čezsoče, velik domoljub in vsestransko dejaven član našega društva.

Rojen je bil na začetku prve svetovne vojne, ki je močno zaznamovala njegovo Posočje. Kot otrok je doživljal italijansko zasedbo Primorske in fašistično strahovlado. Kot mladenič upornega duha je skupaj s somišljeniki iz rodne Čezsoče našel pot med Tigrovce, že ob začetku druge svetovne vojne pa med gorenjske partizane. Kot borec Cankarjevega bataljona je že konec leta 1941 prispeval pomemben delež k veliki partizanski zmagi v Rovtu pod Blegošem, kjer je padlo 45 nemških policistov. Zaradi te so se ga pred petnajstimi leti sodno lotili politični dediči domačih izdajalcev.

V Dražgošah je moral prijeti za mitraljez, ob umiku pa je bil ranjen na Mošenjski planini . Po zdravljenju v Ljubljani so ga čez Notranjsko napotili med primorske partizane v Vojkov vod. Pomagal je ustanavljati prve primorske enote v okviru Gregorčičevega bataljona in kot komandir vodil Tolminsko četo. Boril se je na Tolminskem, Kobariškem in Bovškem, pa tudi v Benečiji. Bil je med tvorci legendarne Kobariške republike in kot komandant novoustanovljenega Šavlijevega bataljona tudi njena obrambna črta. Konec oktobra 1943 je moral ponovno na Gorenjsko. Do februarja 1944 je bil namestnik komisarja Prešernove brigade. Po tečaju v bazi 20 na Rogu je dobil v drugi polovici leta 1944 nove zadolžitve. Vrnil se je na Primorsko in v okviru OZNE sodeloval pri osvoboditvi Trsta. V njenem okrilju je delal tudi v prvih povojnih letih, po demobilizaciji pa se je zaposlil v gospodarstvu. V Kopru je postal direktor Vodne skupnosti inje sodeloval pri izpeljavi pomembnih infrastrukturnih objektov. Življenje in predvsem partizanstvo ga je oblikovalo v klenega človeka, ki je znal s svojim odprtim značajem in z jasno besedo pritegniti in vzpodbijati ljudi. Za svoj prispevek k narodnoosvobodilnemu boju je prejel vrsto državnih odlikovanj na čelu s partizansko spomenico 1941, za povojno delo na številnih družbenih področjih od gospodarstva do športa pa številna družbena priznanja.

Upokojitev je pojmoval kot priložnost za družbeno in politično delo, ki se mu je zapisal že v rani mladosti. Na vseh ravneh od občinske do republiške je do nedavnega opravljal vrsto družbenih zadolžitev. Delal je v družbenopolitičnih organizacijah in v Zvezi rezervnih vojaških starešin. Lani je še zmogel odmeven govor pri dražgoškem spomeniku. Do zadnjega je živo sledil družbenim dogajanjem doma in po svetu.

Nekaj svojih spominov je zapisal v članku Sedem let dolga pot.

Od njega se je v imenu domačih, sovaščanov, lovske družine Čezsoča, zveze borcev za vrednote NOB in društva TIGR Primorske poslovil sovaščan in predsednik društva TIGR g. Marjan Bevk

NEKROLOG

 

Jože Vidmar

Niti mesec ni minil, ko smo skupno praznovali 103. rojstni dan našega najstarejšega člana Jožeta Vidmarja, danes, v petek 12. aprila pa smo se od njega poslovili na koprskem pokopališču.

Na žalost niso bile uslišane naše želje, ki smo mu jih izrekli, da bi bil med nami še nadaljnja zdrava leta in da bi se čez leto dni spet videli in skupno praznovali tako kot letos.

Naš član, višji vodnik sanitete je imel težko življenje in je živel v petih državah čeprav se je v svojem življenju preselil le iz rojstne Otlice na koprsko. Ukvarjal se je s kmetijstvom in furmanstvom. Med služenjem v italijanski vojski je delal v saniteti in to počel tudi v 5. prekomorski brigadi do vrnitve v domovino.

Bil je član številnih združenj in društev od ZB, ZSČ, upokojencev in invalidov.

L.B.

 

 

Jordan Klabjan

Pred kratkim smo se v njegovem rodnem Ospu poslovili od člana ožjega vodstva koprskega združenja borcev za vrednote NOB in uglednega gospodarstvenika Jordana Klabjana. Kruta usoda ga je iztrgala iz kroga najbližjih le mesec dni po sedemdesetem rojstnem dnevu Že od mladih nog se je zapisal športu. Kot igralec in športni delavec je bil dolgo let tudi eden stebrov koprske košarke. Vse življenje je bil vpet v gospodarstvo. Zrasel je z Istrabenzom in bil z njim neločljivo povezan. Vmes je bil tudi finančni direktor Tomosa in podpredsednik občinskega izvršnega sveta. Dejaven je ostal tudi po odhodu v pokoj. V rodnem Ospu je bil vključen v življenje vasi. Prevzel je vodenje krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Črni kal in postal tudi član njegovega občinskega vodstva. Vrednote NOB so bile vselej temelj njegovega miselnega sveta, saj je bil iz krajev, ki so v vojni neizmerno trpeli. Pred očmi je imel domač osapski spomenik, spominska obeležja v Gabrovici in 180 imen s črnokalskega spomenika, ki opominjajo na strahotni krvni davek, ki so ga ti kraji plačali za svobodo. Tudi zato je veliko prispeval k delu in k organizacijskem utrjevanju koprskega Združenja borcev za vrednote NOB.

Več lahko prebereš tukaj: (klikni podčrtano)

 

Lojze Morel

Zapustil nas je Lojze Morel iz Žusterne, predvojni antifašist, sopotnik Pinka Tomažiča, organizator partizanskega šolstva, borec IX. korpusa in vsestransko dejavni član našega združenja ter častni član in dolgoletni predsednik borčevske organizacije Žusterna. Rodil se je 30. Junija 1922 v Novi Sušici. Lojze Morel je eden izmed tistih številnih borcev, ki se kljub borbenim zaslugam izobraženosti ni potegoval za politično kariero, ampak se je raje posvečal bližnjim in svojemu kraju. Bil je preprosto povedano dober človek, ki je vselej vsakomur priskočil na pomoč in je bil zaradi svojih značajskih lastnosti tudi zelo priljubljen.

Več lahko prebereš tukaj: (klikni podčrtano)

 

MIRO KOCJAN

* 28. december 1924ŽirjeSlovenija, 11. december 2012,KoperSlovenija 

Zapustil nas je novinar in vsestranski družbeno politični delavec, častni občan mestne občine Koper, naš član in dolgoletni predsednik Skupnosti partizanskih pomorščakov Slovenije Miro Kocjan.

Rodil 28.12. 1924 v zavedni slovenski železničarski družini v Žirjah pri Sežani, mladost pa je preživel na jugu Italije, kamor so začasa fašizma preselili vse družine naprednih slovenskih železničarjev. V času vojne je s prekomorci prišel na Vis, kjer so ga kot mladega izobraženca zadržali v informativnem uradu vrhovnega štaba. To je bil začetek njegove novinarske poti, ki ga je pripeljala do direktorja Radia Koper – Capodistria, pod katerim je ta čezmejni in obmejni medij dosegel vrhunec svojega razvoja. Vmes je sodeloval pri razmejitvah tržaškega teritorija, bil predsednik koprske občinske skupščine in prvi predsednik Obalnega sveta. Ves čas je ostal izredno blizu ljudem in bil eden izmed glavnih nosilcev razvoja podeželja, gradnje obalne bolnišnice in hitre ceste, združevanja Primorske, povezave in odpiranje meja z Italijo ipd. za kar je prejel številna priznanja med drugim tudi prvo odličje Osimo d'oro. Kljub upokojitvi in zdravstvenim težavam, ki pridejo z leti, je še donedavnega pisal in objavljal poglobljene novinarske prispevke in komentarje.

Več o Miru Kocjanu lahko preberete v tem priloženem intervjuju.

 

OSKAR KJUDER

* 5. avgust 1925. Lonjer, Furlanija - Julijska krajina, Italija. †. 14. november 2012. Trst, Furlanija - Julijska krajina, Italija

V starosti 86 let je umrl Oskar Kjuder, ustanovitelj in dolgoletni dirigent Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič. Rojen je bil v Lonjerju pri Trstu, bil je partizan in tudi priznani glasbenik. Njegovo življenje je tesno povezano s partizansko pesmijo in zlasti s TPPZ Pinko Tomažič, ki prav v tem času praznuje 40-letnico delovanja. Pokojni Kjuder je bil tudi politično zelo angažirana osebnost v naprednem gibanju, bil je član komunistične partije Italije (KPI).

Vir: Primorski dnevnik in

http://www.facebook.com/Pinkoti

Poglej njegov posnetek iz leta 2009 na Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=jbr-RlWNU5Y