Združenje protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper

Associazione antifascisti, combattenti per i valori della LLN e veterani di Capodistria


DOMOVO NAS AKTUALNODOSJEPUBLIKACIJEFOTOGRAFIJEPOVEZAVEVČLANI SE

OSP

Spomeniki NOB v

MO Koper:ANKARAN

BERTOKI

BORŠT

ČRNI KAL

DEKANI

GABROVICA

GRAČIŠČE

GRADIN

HRVATINI

KOPER

LOPAR

MAREZIGE

OLMO – PRISOJE

POBEGI – ČEŽARJI

OSP

PODGORJE

RAKITOVEC

SEMEDELA

SOCERB

SV. ANTON

ŠALARA

ŠKOCJAN

ŠKOFIJE

ŠMARJE

VANGANEL

ZA GRADOM

ZAZID

ŽUSTERNA Osp je osrednja vas Osapske doline, ki je vedno živela od Trsta. Je ena najstarejših slovenskih vasi, v pisnih virih je bila omenjena v koncu 11. stoletju. V tej vasi je bila že leta 1818 ali pa še prej ustanovljena prva redna slovenska osnovna šola v Istri, leta 1879 pa Bralno in pevsko društvo Domovina Osp. V vasi se je razvilo izredno močno narodnobuditeljsko in delavsko gibanje.

Ob volitvah 15. maja leta 1921 so domačini postavili več barikad, da bi preprečili prihod fašistov in na njih vzdržali dva dni. Ob tem je bil med obstreljevanjem smrtno zadet Andrej Žerjul, nato pa je zaradi posledic mučenja umrl v bolnišnici v Trstu še Andrej Vodopivec. Ko so drugi dan prišli fašisti s pomočjo redne italijanske vojske v Osp, so zažgali glasovnice in ustrelili v nogo vaškega župnika Franca Malalana, ki je skupaj z učiteljem Alojzijem Pucljem in Mladino organiziral in vodil ta odpor. Druga skupina fašistov je ob tem napadla sosednje Mačkolje in požgala nekaj hiš.

Več o teh drugih protifašističnih barikadah v Evropi (prve so bile ob spopadih z delavci leto 1919 v Trstu): Spomin na osapske barikade

V Ospu so se dlje časa skrivali razni aktivisti iz Trsta, med drugimi tudi tržaški sekretar KPI Riko Malalan in znani narodni buditelj duhovnik Virgilij Šček. Škvadristi so večkrat vdrli v to vas, vendar jih niso nikoli našli. Prišli so tudi premazati slovenske napise v cerkvi, a jih je duhovnik Franc Malalan vse tri dobesedno vrgel iz cerkve.

Med NOB so v vasi imeli NOO OF, organizacijo AFŽ. Tuje nekaj časa deloval kuhinjo za Komando mesta Koper, tehnika Naš dom, nato pa Snežnik, šivalnica in delavnica za partizanske enote. V vasi so bile nameščene tudi nemške enote, nekaj časa celo več kot 300 vojakov. Kljub temu, da so v to vas tudi fašistične oblasti naselile svojega funkcionarja v tej vasi ni bilo izdajstev.

Od prvega protifašističnega upora leta 1921 do konca druge svetovne vojne je v padlo ali bilo ubitih 23 domačinov. Tu je padel v zasedo tudi mladi kurir Joško. Dve osebi sta bili tudi ubiti ob zavezniškem letalskem bombardiranju. Tu je bilo veliko mrtvih tudi ob zadnjih bojih za Trst.

M. I.
Spomenik v središču vasi ob odkritju dodatne plošče g. Malalanu.
Skupinski partizanski grob na pokopališču.

 

NA VRH ^

 

ZB-Koper.si ©